Irlanda a convenit în principiu să cumpere 1 milion de doze de vaccin anti-Covid-19 din România, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului irlandez, la numai câteva zile după ce România a vândut Danemarcei alte circa 1 milion de doze de vaccin din surplusul său, relatează agenția Reuters.
Dozele de vaccin disponibile depășesc cu mult cererea de vaccinare din partea populației în România, unde reticența față de vaccin se răspândește din cauza neîncrederii înrădăcinate în instituțiile statului, campaniilor de dezinformare și lipsei de conștientizare în rândul publicului, menționează agenția de presă Reuters., preluată de Agerpres.
Premierul irlandez Micheál Martin „a avut o discuție bună în această dimineață cu președintele României, Klaus Iohannis, și ei au convenit în principiu asupra achiziției unui milion de vaccinuri”, a declarat purtătorul de cuvânt citat.
Irlanda are în prezent una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare anti-Covid-19 din Europa. Circa 45% din populația sa adultă de 3,8 milioane de persoane a fost vaccinată cu schema completă și 65% cel puțin cu prima doză.
Guvernul irlandez speră că decizia sa de accelerarea a vaccinării tinerilor va încetini răspândirea variantei Delta foarte contagioase a coronavirusului și va permite o redeschidere a economiei aflată în întârziere.
Anterior, Danemarca a ajuns la un acord cu România pentru a cumpăra peste 1,1 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 produs de BioNTech/Pfizer, a anunțat Ministerul Sănătății de la Copenhaga, potrivit DPA.
Conform unui comunicat, România a vrut să vândă surplusul de doze deoarece cererea de vaccinuri în rândul populației sale este scăzută în acest moment, a declarat ministrul danez al Sănătății, Magnus Heunicke, potrivit agenției citate.
CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program"Cu dozele cumpărate din România, mai mulți danezi se pot vaccina mai rapid", a spus Heunicke, precizând că este un lucru extrem de important în contextul răspândirii variantei Delta a virusului, mai contagioasă.