Instanța de judecată retrimite la DNA un rechizitoriu în care fostul deputat Sebastian Ghiță și alți doi inculpați sunt cercetați, din 2017, pentru trafic de influență și spălare de bani

Instanța de judecată retrimite la DNA un rechizitoriu în care fostul deputat Sebastian Ghiță și alți doi inculpați sunt cercetați, din 2017, pentru trafic de influență și spălare de bani
scris 15 dec 2023

Un complet din cadrul Tribunalului Prahova a dispus restituirea către procuror a rechizitoriului întocmit într-un dosar în care fostul deputat Sebastian Ghiță și doi conducători ai unor firme controlate de acesta sunt cercetați pentru infracțiuni de trafic de influență, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional organizat. Judecătorii susțin că rechizitoriul ”este neregulamentar întocmit, neregularitatea nu a fost remediată în totalitate de procuror” în termenul prevăzut de Codul de Procedură Penală. DNA a anunțat, în februarie 2017, punerea în mișcare a acțiunii penale față de Ghiță și ceilalți doi inculpați, iar faptele cercetate datează din perioada 2007-2015.

”Constată competența materială și teritorială a Tribunalului Prahova învestit cu soluționarea cauzei având ca obiect rechizitoriul nr. 245/P/2018 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție-Secția de Combatere a Corupției la data de 17.10.2022. (...) Dispune restituirea cauzei nr. 245/P/2018 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție-Secția de Combatere a Corupției, constatând că rechizitoriul nr. 245/P/2018 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție-Secția de Combatere a Corupției la data de 17.10.2022 este neregulamentar întocmit, iar neregularitatea nu a fost remediată în totalitate de procuror în termenul prevăzut de art. 345 alin.3 C.proc.pen. prin referatul nr. 245/P/2018 din data de 19.10.2023 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție-Secția de Combatere a Corupției”, este soluția pronunțată de Tribunalul Prahova.  

Urmărește-ne și pe Google News
Noile tarife de referință RCA. Cât vor plăti acum șoferii CITEȘTE ȘI Noile tarife de referință RCA. Cât vor plăti acum șoferii

În acest dosar, Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată alături de fostul administrator al S.C Asesoft International S.A., C.A, și de fostul director general al S.C Teamnet International S.A., B.P., scrie News.ro.

Judecătorii susțin că rechizitoriul întocmit de DNA are, ca neregularități, ”insuficienta descriere a elementelor materiale care s-ar circumscrie condițiilor de tipicitate ale infracțiunilor pentru care inculpații Ghiță Sebastian Aurelian și P.B. au fost trimiși în judecată, inclusiv în ceea ce privește numărul actelor materiale, datele și locul comiterii presupuselor fapte; insuficienta descriere a acțiunii de determinare circumscrisă infracțiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Ghiță Sebastian Aurelian; insuficienta descriere a elementelor materiale circumscrise presupuselor complicități la infracțiunile de trafic de influență în formă continuată imputate inculpatului P.B.”.

Tribunalul a dispus excluderea unor probe depuse de DNA în dosar fiind vorba despre înscrisuri din domeniul financiar-fiscal, dar și despre șapte declarații de martor ale Irinei Socol, care au fost date cu identitatea protejată Nanău Lucică între anii 2016 și 2019.

Completul de judecată a respins, prin aceeași decizie, excepția necompetenței teritoriale a Tribunalului Prahova invocată de Sebastian Ghiță și de un alt inculpat, prin intermediul avocaților aleși.

Decizia Tribunalului Prahova poate fi contestată în termen de trei zile.

BCE lasă dobânzile neschimbate a doua oară la rând după zece creșteri consecutive începând din iulie 2022 CITEȘTE ȘI BCE lasă dobânzile neschimbate a doua oară la rând după zece creșteri consecutive începând din iulie 2022

DNA anunța, în februarie 2017, că a pus în mișcare acțiunea penală față de Sebastian Ghiță AURELIAN, reprezentant până în anul 2012 al societăților comerciale S.C. Teamnet Internațional S.R.L. și S.C. Asesoft International S.A. și ulterior deputat în Parlamentul României în perioada 2012 - 2016, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență (4 infracțiuni), spălare a banilor în formă continuată (3 infracțiuni) și constituire a unui grup infracțional organizat precum și față de B.P., la acel moment director general al S.C Teamnet International S.A., pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la trafic de influență și spălare a banilor, ambele în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat și A. C., la acea dată administrator al S.C Asesoft International S.A., pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la trafic de influență și spălare a banilor, ambele în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat.

”În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În perioada 2007 – 2015 la nivelul instituțiilor publice și autorităților publice, au fost încheiate mai multe contracte de achiziție de programe informatice finanțate din fonduri publice, dar și din fonduri europene, de către mai multe societăți comerciale cu acest profil de activitate și de asocierea dintre acestea și societățile comerciale S.C. Teamnet International S.R.L. și S.C. Asesoft International S.A. Pentru încheierea acestor contracte finanțate din bani publici și fonduri europene, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, reprezentant până în anul 2012 al societăților comerciale S.C. Teamnet Internațional S.R.L. și S.C. Asesoft International S.A. și ulterior deputat în Parlamentul României, a pretins și primit de la reprezentanții firmelor, declarate ulterior câștigătoare ale procedurilor de licitație, sume de bani, pentru a determina factorii decizionali ai instituțiilor și autorităților contractante să atribuie contractele de prestare de servicii IT și/sau să faciliteze derularea în bune condiții, firmelor ai căror reprezentanți fuseseră contactați, anterior, de acesta”, transmitea DNA în februarie 2017.

Conform procurorilor, pentru crearea unei aparențe de legalitate în ceea ce privește acordarea acestor sume de bani pretinse, Sebastian Ghiță a indicat ca modalitate de transfer al sumelor de bani de care era interesat, simularea unor operațiuni comerciale prin încheierea unor contracte comerciale de către aceste societăți în calitate de beneficiar, cu societăți comerciale controlate de el aparținând grupului Asesoft / Teamnet, în calitate de furnizor.

Obiectul contractelor consta în prestarea de servicii IT fictive.

”Lucrările inserate în facturile emise de societățile comerciale din grupul Asesoft / Teamnet, au fost executate în realitate cu propriile resurse materiale și umane chiar de către beneficiarii lucrărilor, iar documentele justificative atașate acestora au atestat operațiuni care nu s-au derulat în realitate. Ca urmare a acestui circuit comercial nereal, respectivele societăți comerciale au virat către societățile comerciale din grupul Asesoft / Teamnet, contravaloarea așa-ziselor lucrări prestate de acestea din urmă, sumele fiind reintroduse în circuitul fiscal – economic.

Acești bani reprezintă contravaloarea influenței promise și exercitate de inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian asupra unor factori decizionali din mediul guvernamental sau instituțiile subordonate.

În această modalitate, Ghiță Sebastian Aurelian a primit, în perioada 2007 – 2014, pentru contractele atribuite societăților comerciale respective, sume de bani cuprinse între 3 milioane euro și 10 milioane euro”, mai susținea DNA.

viewscnt
Afla mai multe despre
dna
sebastian ghiță