Guvernul olandez își ridică veto-ul față de aderarea Bulgariei la Schengen

Guvernul olandez își ridică veto-ul față de aderarea Bulgariei la Schengen
scris 15 dec 2023

Guvernul olandez a informat Parlamentul de la Haga că sprijină intrarea Bulgariei în Schengen, a anunțat vineri ambasadoarea Regatului Țărilor de Jos la București, Willemijn van Haaften.

Olanda, alături de Austria, s-a opus în urmă cu un an intării Bulgariei în spațiul de liberă circulație, în timp ce România s-a lovit numai de veto-ul Vienei. România și Bulgaria și-au depus însă candidatura împreună pentru aderarea la Schengen, astfel că cele două țări sunt privite „la pachet”, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
România va intra în Schengen în 2024, inclusiv cu frontierele terestre. Cum va arăta calendarul aderării - surse CITEȘTE ȘI România va intra în Schengen în 2024, inclusiv cu frontierele terestre. Cum va arăta calendarul aderării - surse

Austria anunțase zilele trecute că este dispusă să accepte o intrare parțială a Bulgariei și României în Schengen, cu granițele aeriene și navale. Totuși, rămânea un semn de întrebare în privința veto-ului Olandei în cazul Bulgariei.

„Mă bucur să vă anunț că astăzi guvernul olandez a informat Parlamentul cu privire la sprijinul său pentru aderarea Bulgariei la Schengen. Olanda și-a exprimat deja sprijinul pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen pentru România în decembrie 2022. Felicitări ambelor țări pentru treaba bine făcută!”, a postat pe X, vineri seara, ambasadoarea Regatului Țărilor de Jos la București, Willemijn van Haaften.

Acum, urmează un vot în Parlamentul de la Haga pentru definitivarea deciziei luate de guvernul olandez.

EXCLUSIV Guvernul amână reorganizarea instituțiilor publice CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul amână reorganizarea instituțiilor publice

Pe de altă parte, potrivit publicației bulgare Dnevnik, premierul Nikolai Denkov a informat joi de la Bruxelles că Ungaria pune condiția ca, dacă nu se elimină taxa pentru transportul gazului rusesc prin Bulgaria, să blocheze aderarea acesteia la Schengen. El a adăugat că autoritățile bulgare au decis să nu riște acest lucru, deoarece introducerea taxei nu este crucială în ceea ce privește politica comună a Europei. În acest context, și având în vedere atitudinea generală a Budapestei față de Uniunea Europeană, pare logic că guvernul bulgar să facă tot posibilul și să folosească energia pozitivă acumulată pe tema Schengen în următoarele săptămâni. Motivul este că, după Spania, Belgia preia la începutul anului viitor președinția prin rotație a Consiliului UE, dar de la 1 iulie 2024 președinția va fi preluată de Ungaria, scrie Dnevnik.

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
schengen
olanda