Avocatul lui Donald Trump, Rudy Giuliani, a acuzat presa că nu investigat acuzațiile de corupție împotriva fostului vicepreședinte Joe Biden și a familiei acestuia. Giuliani susține că presa de la Washington nu a scos la iveală afacerile familiei Biden în Ucraina, China sau România. New York Times anunța în mai că fiul lui Biden i-a acordat consultanță lui Gabriel Popoviciu, iar în august 2018 Giuliani admitea că a fost plătit de firma de consultanță a fostului director FBI Louis Freeh, avocatul lui Popoviciu, pentru a transmite autorităților de la București o scrisoare pe tema protocoalelor încheiate de instituții din sistemul judiciar cu SRI.
"Trusturile de presă din Washington au mușamalizat totul în ultimii trei ani. Încerc să investighez un scandal masiv de corupție în administrația Obama", a declarat Giuliani la Fox News.
Giuliani, care îl numește pe Biden "băiatul de aur" al presei, a apărut la emisiunea “Media Buzz” și l-a acuzat pe Hunter Biden de activitate nepotrivită legată de afacerile cu compania Burisma Holdings, subliniind că vicepreședintele Joe Biden s-a folosit de funcția sa pentru a pune presiuni asupra Guvernului ucrainean în vederea concedierii procurorului Viktor Șokin, care investiga Burisma, scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI Rata șomajului în SUA a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de aniDupă ce a spus despre Ucraina și China, Giuliani l-a acuzat pe moderatorul emisiunii că nu îl lasă se continue discuția: "Nu am vorbit despre România...Așteptați să ajungem la România", a afirmat el arătând o tabletă și precizând ”Am tot aici”
Biden a recunoscut că a exercitat presiuni pentru demiterea lui Șokin, dar a negat că ar fi în legătură cu afacerile fiului său. El a mai spus că a acționat deoarece mai multe Guverne din Occident au considerat că Șorkin era un procuror slab și poate chiar corupt.
New York Times anunța în mai că fiul lui Biden i-a acordat consultanță omului de afaceri Gabriel Popoviciu și că tânărul Biden și-a intensificat activitățile de afaceri la nivel internațional în timpul celui de al doilea mandat de vicepreședinte al tatălui său și a început să se asocieze cu persoane în legătură cu care Statele Unite sau aliații lor aveau suspiciuni
În august 2018, Giuliani a admis că a fost plătit de o firmă de consultanță în momentul în care a trimis președintelui României o scrisoare contrară poziției oficiale a Guvernului SUA, referitoare la protocoalele dintre SRI și instituții din sistemul judiciar românesc. Firma aparține fostului director FBI Louis Freeh, care era avocatul omului de afaceri Puiu Popoviciu.
Giuliani a declarat atunci pentru Politico că scrisoarea sa se baza pe un raport care i-a fost prezentat de fostul director al FBI Louis Freeh, care conduce o firmă de consultanță globală, Freeh Group International Solutions.
"Ei îmi plătesc onorariul", a spus Giuliani, referindu-se la Freeh Group.
Aceasta în condițiile în care Louis Freeh era avocatul omului de afaceri Puiu Popoviciu.
CITEȘTE ȘI Fost CEO al celor mai mari bănci elvețiene: Dobânzile negative sunt o nebunie, înseamnă că banii nu mai valorează nimicAvocatul președintelui Donald Trump, Rudolph Giuliani, a adresat autorităților române o scrisoare pe tema protocoalelor încheiate de instituții din sistemul judiciar cu SRI, scrisoare de care Ambasada SUA la București s-a disociat, transmițând, prin purtătorul de cuvânt, că Guvernul SUA nu comentează acțiunile persoanelor fizice.
În septembrie 2018 șapte senatori democrați cereau Departamentului de Justiție să verifice dacă Rudolf Giuliani, avocatul președintelui Donald Trump, a respectat regulile Foreign Agents Registration Act (FARA), în urma relatărilor recente din presă care sugerau că a "desfășurat o serie de activități politice și de relații publice în numele unor entități străine". Cei șapte senatori americani făceau referire și la scrisoarea transmisă de către Giuliani autorităților române, în care critica anchetele anticorupție din țara noastră, având o opinie care contravine celei a Departamentului de Stat al SUA.
Democrații americani au lansat în urmă cu opt zile o anchetă în vederea destiturii celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite. Ei îl acuză că i-a cerut omologului său ucrainean, într-o convorbire la telefon, la 25 iulie, să ancheteze cu privire la fostul vicepreședinte democrat Joe Biden, bine plasat să-l înfrunte în alegerile prezidențiale din 2020.
Zilele trecute, liderii democrați care se ocupă de ancheta Congresului american în cadrul procedurii de destituire a lui Donald Trump au transmis un ordin oficial prin care somează Casa Albă să le trimită, până în 18 octombrie, o serie de documente legate de convorbirea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Democrații i-au cerut și vcepreședintelui Mike Pence documente care să-i ajute să înțeleagă mai bine condițiile în care Trump a încercat să facă presiuni asupra omologului său ucrainean pentru a deschide o anchetă împotriva lui Joe Biden și a fiului acestuia, Hunter.