Prețurile de producție ale produselor industriale au înregistrat în Germania cel mai rapid ritm de creștere din ianuarie 1975, din cauza întârzierilor în livrarea de materii prime și a cererii interne și externe ridicate.
Conform datelor publicate de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), prețurile de producție au crescut cu 10,4% în iulie, după un avans de 8,5% luna precedentă, în timp ce economiștii se așteptau la o expansiune de 9,2%, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este cel mai rapid ritm de creștere din ianuarie 1975, când prețurile au urcat din cauza celebrei crize petroliere.
Excluzând energia, prețurile de producție au înregistrat o creștere anuală de 7,4% în iulie, după un avans de 6% luna precedentă.
În rândul componentelor, cea mai mare creștere a înregistrat-o prețul energiei (20,4%) și prețul bunurilor intermediare (15,6%).
Indicele general al prețurilor de producție a urcat cu 1,9% în iulie, comparativ cu luna precedentă, conform datelor Destatis.
CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie"Cererea ridicată din Germania și de peste hotare, problemele înregistrate cu livrarea de materii prime și creșterea semnificativă a prețurilor de import la minereurile de fier sunt principalele cauze ale majorării prețurilor la oțel și cherestea", a apreciat expertul Destatis, Gerda Gladis-Doerr.
Conform Camerei de comerț și industrie din Germania (DIHK), 83% dintre companii se confruntă cu probleme din cauza blocajelor din fluxul de aprovizionare și a creșterii prețurilor.
"Problemele din lanțul de aprovizionare s-au extins anul acesta. Relațiile comerciale globale au fost sever afectate, iar companiile resimt puternic aceste blocaje. Redresarea economiei încetinește din acest motiv", a apreciat Volker Treier, expertul pentru comerț extern al DIHK.
Producția insuficientă și nivelul redus al capacităților de transport afectează fluxul de aprovizionare, care nu mai face față cererii în creștere. De exemplu, nu sunt suficiente containere pentru transportul maritim. Și menținerea unor restricții legate de pandemie afectează nivelul producției.
Principalele probleme se observă în siderurgie, în producerea de bunuri intermediare, cum ar fi microcipuri, ambalaje, mase plastice, lemn, aluminiu și cupru. Pentru două treimi din companiile afectate, aceste probleme duc la prețuri mai ridicate pentru clienți.
Sunt afectate companii din toate sectoarele, iar multe caută noi furnizori. 43% au indicat că au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri deoarece nu pot onora comenzile. Un sfert din companiile germane au fost nevoie să reducă sau să oprească producția.
Conform datelor Eurostat, Germania și Italia au fost anul trecut principalii parteneri comerciali ai României, atât în ceea ce privește exporturile cât și importurile de bunuri.