Germania consideră că alocarea a 5% din buget pentru apărare, așa cum a cerut Donald Trump, este o cerere prea costisitoare. Cancelarul spune că nu s-ar putea realiza fără creșteri de taxe și reducerea bugetelor pentru pensii sau investiții.
Olaf Scholz, cancelarul german, a insistat că statul își păstrează angajamentul în privința cheltuielilor pentru apărare, așa cum prevede NATO în prezent, dar a declarat că cererea lui Trump este prea mare: “5% ar însemna peste 200 de miliarde de euro pe an, iar bugetul federal nu este nici măcar de 500 de miliarde de euro. Acest lucru ar fi posibil numai cu creșteri masive de taxe și reduceri masive în privința altor aspecte, care sunt importante pentru noi”, a spus Scholz la un eveniment de campanie, făcând referire la pensii, la bugetele administrațiilor locale și la alocările pentru proiecte de infrastructură de transport, arată BiziDay.
Germania a îndeplinit, abia în 2024, obiectivul NATO de a aloca 2% din PIB pentru apărare, Scholz a declarat că statul își păstrează acest angajament și le-a cerut celor care susțin alocări mai mari să spună “de unde vor veni banii”. Cheltuielile sale pentru apărare sunt restricționate de situația bugetară actuală, țara trecând prin doi ani de stagnare economică, conform rapoartelor pe 2023 și estimărilor pe 2024.
Ministrul Apărării, în schimb, a declarat că o majorare a alocărilor în următorii ani este “o prioritate absolută a momentului. Vom continua pe această cale în 2025. Și știm că, în anii viitori, va trebui să investim și mai mult în securitatea noastră. Două procente pot fi doar începutul”.
O poziție opusă față de cea a guvernului german a avut-o, luni, Polonia, care alocă și cea mai mare pondere din PIB pentru apărare dintre cele 32 de state membre, circa 4,2% din PIB. Într-un interviu pentru Financial Times, ministrul polonez al Apărării a transmis că solicitarea lui Trump este “un semnal de trezire. Trump nu ar trebui criticat pentru că a stabilit un obiectiv foarte ambițios, pentru că altfel vor exista unele țări care vor continua să dezbată dacă mai multe cheltuieli sunt într-adevăr necesare”.