Victoria anunțată duminică a partidului aflat la putere în Georgia în alegerile legislative îndepărtează această țară din Caucaz de o aderare la Uniunea Europeană (UE) și urmează să o apropie de Moscova, potrivit opoziției prooccidentale, care denunță ”alegeri furate”.
Partidul Visul Georgian a obținut 54,08% dintre voturile exprimate, iar coaliția proeuropeană 37,58%, după numărarea voturilor în peste 99% dintre secțiile de votare, a anunțat într-o conferință de presă președintele Comisiei Electorale Centrale Giorgi Kalandarișvili, potrvit News.ro.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, opoziția a refuzat însă să-și recunoască înfrângerea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Nu recunoaștem rezultatele falsificate ale alegerilor furate”, a declarat într-o conferință de presă șefa Mișcării Naționale Unite (MNU), unul dintre cele patru partide ale coaliției opoziției, Tina Bokușava.
Liderul Partidului Akhali, Nika Gvaramia, a denunțat ”o uzurpare a puterii și o lovitură de stat constituțională” și a dat asigurări că opoziția a ”decriptat scehma falsificării” scrutinului.
Opoziția acuză Partidul Visul Georgian, care se află la putere din 2012, de o derută autoristaristă prorusă și de faptul că îndepărtează Georgia de UE și NATO, la care are de asemenea ambiția să adere.
”Așa cum arată rezultatele făcute publice de către Comisia Electorală Centrală, Visul Georgian și-a asigurat o majoritate solidă” în noul Parlament, a declarat sâmbătă seara presei secretarul executiv al acestui partid, Mamuka Mdinaradze.
Guvernul anunța înainte de scrutin că vrea să obțină trei sferturi din mandatele din Parlament, un prag indispensabil pentru a modifica Constituția, iar în virtutea acestui plan să interzică partidele prooccidentale din opoziție.
CITEȘTE ȘI Alibaba acceptă să plătească 433,5 milioane de dolari în SUA, în urma acuzațiilor de monopolSUB PRIVIRILE BRUXELLESULUI
Bruxellesul a avertizat că șansele Georgiei de a adera la UE depind de aceste alegeri organizate în această fostă republică sovietică din Caucaz cu aproximativ patru milioane de locuitori, care a și-a înscris în Constituție această aspirație.
Georgia a fost zguduită în mai de manifestații mari împotriva unei legi privind ”influența străină”, inspirată de o legislație rusă privind ”agenții străini”, folosită pentru a zdrobi societatea civilă.
Bruxellesul a ”înghețat” apoi procesul de aderare a Georgiei la UE, iar Statele Unite au impus sancțiuni unor oficiali georgieni.
Altă cauză a tensiunilor cu Occidentul este o recentă promulgare a unei legi care restrânge puternic drepturile lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor și transsexualilor în această țară de tradiție creștină ortodoxă, în care ostilitatea față de minoritățile sexuale rîmâne puternică.
Primul lider străin care a reacționat sâmbătă, premierul ungar Viktor Orban, singurul lider din UE care a rămas apropiat Moscovei, a salutat victoria ”zdrobitoare” a partidului aflat la putere.
Președintele Azerbaidjanului vecin, Ilham Aliev, l-a felicitat pe premierul în exercițiu Irakli Kobakhidze pentru victoria partidului său.
Supravegheat de către observatori internaționali, scrutinul a fost marcat de mai multe incidente, reluate larg online, de exemplu o înregistrare video a unei bătăi într-o secție de votare, la Tbilisi, sau încăierări la sediul Mișcării Naționale Unite.
Imagini care par să surprindă o umplere cu voturi a unor urne la Sadakhlo, un sat din est, au fost partajate de către opoziție. Comisia electorală a anulat buletinele din secția respectivă.
CITEȘTE ȘI Google ar lucra la un AI care poate folosi un calculator”UCRAINIZARE”
Tina Bokșava, șefa MNU, a acuzat în ziua alegeri ”huliganii” de la Visul Georgian de faptul că ”se agață de putere” și că ”subminează procesul electoral”, acuzații respinse de către acest partid condus de către miliardarul Bidzina Ivanișvili.
Mișcarea Națională Unită este partidul fostul președinte încarcerat Mihail Saakașvili, inamicul jurat al lui Ivanișvili.
Unii lideri de la Visul Georgian sunt foarte critici cu Occidentul.
Bidzina Ivanișvili cataloghează Occidentul drept ”partidul mondial al războiului” care tratează Georgia, victima sa, drept ”carne de tun”.
Această țară de la malul Mării Negre rămâne foarte marcată de un Război-fulger de opt zile în 2008 cu armata rusă.
După război, Rusia a instalat baze militare în două regiuni georgiene separatiste, Abhazia și Osetia de Sud, cărora le-a recunoscut independența proclamată unilateral.
În acest context, Visul Georgian a făcut campanie prezentându-se drept singurul capabil să împiedice o presupusă ”ucrainizare” a Georgiei.