Administratorul platformei falimentare de criptomonede FTX a intentat un proces împotriva Binance și fostului CEO al acesteia, Changpeng Zhao, pentru a recupera cel puțin 1,76 miliarde de dolari, acuzând o tranzacție cu acțiuni "frauduloasă", transmite CNBC.
Într-o plângere depusă duminică într-o instanță din Delaware, FTX acuză o tranzacție din 2021 prin care Binance, Zhao și alte părți au ieșit din acționariatul FTX, vânzând o participație de 20% în platformă și a 18,4% în entitatea americană a acesteia, West Realm Shires, înapoi către companie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Moștenitorii FTX susțin că plata pentru răscumpărarea acțiunilor a fost realizată de divizia Alameda Research a FTX, utilizând o combinație de tokenuri ale patformei de tranzacționalre ale FTX și Binance, precum și stablecoin-ul dolarizat al Binance, scrie News.ro.
”Alameda era deja insolventă în momentul tranzacției și nu putea susține financiar această achiziție,” susține procesul, calificând tranzacția ca pe ”un transfer fraudulos,” realizat cu acordul co-fondatorului FTX, Sam Bankman-Fried, care acum execută o pedeapsă de 25 de ani pentru fraudă legată de colapsul platformei.
Binance respinge acuzațiile, afirmând într-un comunicat că ”acuzațiile sunt nefondate și ne vom apăra cu fermitate.”
Acest proces reprezintă o nouă escaladare a tensiunilor dintre două dintre cele mai mari nume din industria cripto, după prăbușirea spectaculoasă a FTX, care a zguduit piața.
CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Pe ultima sută de metri, scutire de impozit la criptomonede, în RomâniaFTX, cândva o platformă evaluată la 32 de miliarde de dolari, a ajuns în faliment din cauza incapacității de a face față unui volum imens de retrageri de fonduri din partea clienților, ceea ce a dus la o scădere generalizată a pieței de criptomonede.
Repercusiunile au culminat în noiembrie anul trecut, când Bankman-Fried a fost găsit vinovat de șapte capete de acuzare de fraudă, iar Zhao a pledat vinovat pentru încălcarea Legii privind secretele bancare, prin lipsa unui program eficient de combatere a spălării banilor și încălcarea sancțiunilor economice americane.
În plus față de recuperarea fondurilor, procesul mai susține că Zhao a făcut ”o serie de afirmații false, înșelătoare și frauduloase” în postări pe X (fostul Twitter), care au provocat ”un val previzibil de retrageri de la FTX”, contribuind astfel la colapsul platformei.