Guvernul francez este pregătit să folosească toate mijloacele pentru a sprijini companiile mari afectate de turbulențele de pe piețele financiare, inclusiv prin naționalizare, dacă va fi necesar, a afirmat marți ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire, într-o teleconferință, transmite Reuters.
"Nu voi ezita să folosesc toate mijloacele disponibile pentru a proteja marile companii franceze. Aceasta poate fi făcută prin recapitalizare, prin preluarea unei participații sau chiar putem folosi termenul de naționalizare, dacă va fi necesar", a declarat oficialul francez, fără a preciza care firme ar putea fi tratate ca prioritare, scrie Agerpres.
De asemenea, Le Maire a salutat decizia prin care Autoritatea de Reglementare a Piețelor Bursiere din Franța a emis marți interdicții în ceea ce privește vânzarea în lipsă (short-selling) pentru acțiunile franceze a peste 92 de companii, după ce bursele europene au înregistrat cele mai mari pierderi din istorie. Instituția a informat că decizia ar putea fi extinsă cu până la o lună, dacă va fi necesar. Printre companiile vizate de interdicție se află BNP Paribas, Renault și Air France KLM.
CITEȘTE ȘI Stare de urgență coronavirus: autoritățile pot "chema" oameni la muncă în sprijinul celor afectați de pandemie și al instituțiilor de forțăVânzarea în lipsă (short-selling) permite unui investitor să vândă pe piață acțiuni pe care nu le are în proprietate la momentul efectuării tranzacției, dar pe care acesta le-a împrumutat în prealabil, urmând ca, ulterior, să le răscumpere la un preț mai mic pentru a le da înapoi celui de la care le-a împrumutat în prima fază. Astfel, o acțiune vândută în lipsă la un preț de 10 euro și răscumpărată ulterior, când nu mai valorează decât 8 euro, aduce investitorului un câștig de 2 euro.
Banca de investiții a statului francez (Bpifrance) deține participații inclusiv la Renault, Engie, Orange, grupul PSA și Air France-KLM.