Până la sfârșitul acestui an vor fi ocupate mai mult de 100 de posturi de membri în consiliile de administrație ale companiilor de stat, a anunțat Mihai Precup, președintele Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP). Agenția are o platformă funcțională, unde sunt prezentate toate procedurile și anunțurile de selecție pentru consiliile de administrație și analizați indicatorii-cheie ai întreprinderilor publice, care cumulează, la nivelul anului 2022, pierderi totale de 1,2 miliarde lei.
Totodată, AMEPIP caută să atragă 20 de specialiști din mediul privat, după ce a detașat doar funcționari din ministere, fără concurs.
De ce este important: Pentru a pune în practică Planul Național de Rederesare și Reziliență al României (PNRR) și pentru a adera la OCDE, Ministerul Finanțelor va păstra funcția de reglementare împreună cu calitatea de autoritate publică tutelară pentru întreprinderile publice din subordine, dar funcția de coordonare a întreprinderilor publice va fi realizată de către AMEPIP. Noua instituție va funcționa în subordinea directă a Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, urmând să se implice în procedura de selecție pentru numirea administratorilor de întreprinderi publice de la nivel central, inclusiv prin stabilirea unor indicatoril de performanță, anexă la contractul de mandat, prin care să se asigure că o companie de stat are profit.
Mai este important: După cum a relatat Profit.ro, Guvernul are astăzi în subordine, prin intermediul ministerelor și a altor autorități publice, peste 200 de companii, cu aproximativ 167.000 de angajați. Aceste companii, cu afaceri de peste 70 miliarde lei și un profit brut de până la 20 miliarde lei, pot fi plasate în coordonarea noii structuri, AMEPIP.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul vrea să ia și anul acesta aproape tot profitul companiilor de statConform unor modificări aduse de coaliția de guvernământ în Parlament, Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) va percepe de la companiile de stat o taxă de până la 0,1% din venituri, putând prelua și funcția de autoritate tutelară și anula numirile la conducerea acestora. AMEPIP funcționează în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului (SGG), va avea 88 de angajați, la care se adaugă un președinte și doi vicepreședinți, fiecare cu câte doi angajați în subordine, ajungându-se astfel la 97 de angajați. Salarizarea personalului AMEPIP se va realiza la nivelul maxim al drepturilor salariale prevăzut pentru funcțiile publice din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, majorat cu 50%, conform unei hotărâri adoptate de Executiv în acest sens și prezentate anterior de Profit.ro.
La conducerea AMEPIP a fost numit Mihai Precup, fost secretar de stat la Cancelaria premierului, care, potrivit declarațiilor proprii, are un salariu net de 24.050 lei net, la care se adaugă un spor de 50%.
Șeful AMEPIP susține că până la sfârșitul anului 2024 vor fi ocupate, prin 40 de proceduri de selecție (companii care nu demarat aceste proceduri), mai mult de 100 de posturi de membri în consiliile de administrație ale companiilor de stat, dar pe lângă funcționarii administratiei publice angajați deja în AMEPIP, este cautată ”expertizã și în sectorul privat prin intermediul celor 20 de posturi care vor fi scoase la concurs în perioada următoare”.
CITEȘTE ȘI Franklin Templeton anunță: Suntem în discuții cu mai mult de 5 guverne pentru a extinde modelul Fondului Proprietatea. Este un record foarte solidÎn prezent, AMEPIP a angajat, prin detașare și doar în urma unui interviu, 33 de funcționari din ministere, pentru o durată de 6 luni, urmând ca după această perioadă să decidă dacă vor fi transferați definitiv.
CITEȘTE ȘI Statul va confisca sumele depuse drept cauțiune în instanță de către companii care sunt ulterior radiateAcum, șeful AMEPIP a anunțat că agenția și platforma acesteia (https://amepip.gov.ro/) sunt operaționale.
Pe platformă sunt deja centralizate o parte din procedurile de selecție în CA-urile companiilor de stat (https://amepip.gov.ro/pozitii-ca/), cât și indiocatorii financiari și nefinanciari ai companiilor de stat (https://amepip.gov.ro/tablou-de-bord/).
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Așteptări euforice ale Guvernului la încasări din turism. Multiplicare bazată pe scumpiri
AMEPIP va monitoriza în principal cele 216 întreprinderi publice active și deținute majoritar la nivel central.
Dintre acestea, 19 intreprinderi publice cu capital majoritar sunt tranzactionate la bursă, iar acestea grosul veniturilor de peste 7 miliarde lei anual la buget.
CITEȘTE ȘI Funcționează săptămâna de lucru de 4 zile? Rezultatele după un an de testare a acestui modul de muncăPierderea cumulată a companiilor de stat, însă, (fără cele 19 listate) este de 1,2 miliarde lei a nivelul anului 2022, conform chiar datelor AMEPIP.
Primele 5 companii din cele pe pierdere cumulează 60% din total, iar printre acestea se află Unifarm, CFR Marfă, CFR Călători, CFR S.A.
AMEPIP va fi implicată și în proiectul de listare la bursă a încă 3 întreprinderi publice până în 2026, din care una trebuie să fie din domeniul transporturilor, iar una din domeniul energetic.