Fosta șefă a Autorității Electorale Permanente (AEP) Ana Maria Pătru a fost achitată de Curtea de Apel București în dosarul în care era acuzată de trafic de influență și spălarea banilor, pentru că ar fi cerut mită 275.000 de euro. Instanța a respins apelurile făcute la decizia Tribunalului București atât de DNA, cât și de Pătru, sentința fiind definitivă.
"În baza art. 421 pct.1 lit. b Cod procedură penală respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție și inculpata Pătru Ana - Maria împotriva sentinței penale nr. 18/F din data de 13.01.2020 a Tribunalului București – Secția I a Penală, pronunțată în dosarul nr. 47338/3/2016", se arată în soluția de miercuri a Curții de Apel București.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Totodată, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia, instanța obligând-o pe apelantă la plata a 300 de lei, cheltuieli judiciare, către stat, scrie News.ro.
Decizia Curții de Apel București este definitivă.
În 13 ianuarie anul acesta, fosta șefă a AEP Ana Maria Pătru a fost achitată de Tribunalul București în dosarul în care era acuzată de trafic de influență și spălarea banilor, pentru că ar fi cerut mită 275.000 de euro, dar decizia de atunci a fost atacată cu apel, atât de DNA, cât și de Pătru.
”Dispune achitarea inculpatei Pătru Ana-Maria. Constată că inculpata a fost reținută in data de 15/16.11. 2016 și arestat= preventiv țo la domiciliu in perioada 16.11.2016-17.02.2017. Ridică măsura asiguratorie. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arăta în decizia Tribunalului București.
Fostul președinte al AEP Ana Maria Pătru a fost trimisă în judecată de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Ploiești în decembrie 2016, pentru trei infracțiuni de trafic de influență și două infracțiuni de spălare a banilor.
Potrivit procurorilor DNA, ”în perioada aprilie - iunie 2008, inculpata Pătru Ana Maria, în calitate de vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente (A.E.P.) – funcție cu rang de secretar de stat - a pretins, iar în anul 2009 a și primit de la reprezentanții unei societăți comerciale, suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în municipiul București. În schimb, aceasta a promis că va susține derularea în bune condiții a unui contract încheiat de acea societate cu A.E.P., precum și că va susține societatea să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat”.
Anchetatorii susțineau că, în cursul anului 2009, Ana Maria Pătru ”a disimulat proveniența sumei”, folosind un circuit financiar fictiv care a constat în derularea unor operații comerciale între mai multe societăți comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă și o firmă controlata de Ana Maria Pătru prin soțul ei.
”În cursul anului 2011, tot în calitate de vicepreședinte al A.E.P., inculpata Pătru Ana Maria a pretins de la reprezentanții aceleiași societăți comerciale contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover din care a primit suma de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susține derularea, în bune condiții, a unor contracte de servicii, încheiate de societatea respectivă cu A.E.P. De asemenea, inculpata a promis că va susține societatea să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat”, se mai arăta în comunicatul DNA.
Tot în 2011, spuneau procurorii, Pătru a pretins și a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audiență, fapt care s-a și întâmplat la scurt timp de la intervenția Anei Maria Pătru.
Potrivit DNA, cu banii proveniți din cele două fapte de trafic de influență Ana Maria Pătru a cumpărat un autovehicul Land Rover, iar pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar și beneficiarul real al acestuia, în același an, l-a înmatriculat pe numele unei alte persoane.
În cauză, procurorii au dispus atunci instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile și imobile aparținând fostei șefe AEP până la concurența sumei de 275.000 euro sau echivalentul acesteia în lei.