FMI cere proiecte masive de investiții, pe fondul ratelor scăzute ale dobânzilor

FMI cere proiecte masive de investiții, pe fondul ratelor scăzute ale dobânzilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mai 2020

Țările din întreaga lume ar trebui să folosească pandemia de coronavirus (COVID-19) ca o oportunitate pentru a investi în infrastructura publică și în alte proiecte care beneficiază de pe urma ratelor scăzute ale dobânzilor, se arată într-un raport publicat miercuri de Fondul Monetar Internațional (FMI), transmite Reuters.

De asemenea, statele ar trebui să-și întărească sistemele de asigurări sociale pentru a revigora creșterea economică, după atenuarea epidemiei, apreciază instituția financiară mondială, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată, are un vot intern în PSD pentru preluarea șefiei ASF. Care sunt raporturile de forțe în Parlament și la ce să ne așteptăm CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată, are un vot intern în PSD pentru preluarea șefiei ASF. Care sunt raporturile de forțe în Parlament și la ce să ne așteptăm

"Pandemia din 2020 a întărit și a scos în evidență urgența și necesitatea unor acțiuni de politică fiscală. Ratele scăzute ale dobânzilor reprezintă o oportunitate pentru investiții publice de calitate pe plan global, pentru a stimula creșterea economică", se arată în raportul FMI.

Sunt esențiale investițiile în sistemele de sănătate, infrastructură, tehnologii nepoluante, educație și cercetare, pentru a îmbunătăți creșterea productivității, care este pe un trend descendent, informează instituția financiară mondială.

O moderare a acumulării de capital în ultimul deceniu a încetinit creșterea economică, de aceea modernizarea infrastructurii în economiile dezvoltate și rezolvarea necesităților legate de infrastructură și alte obiective de dezvoltare sustenabilă în țările în curs de dezvoltare sunt, de asemenea, cruciale și ar trebui acum prioritizate, susține FMI.

În timpul precedentelor crize financiare, măsurile fără precedent adoptate pe plan global pentru stimularea creșterii au venit prea târziu și nu au fost bine țintite, apreciază FMI, adăugând că ele ar fi putut stimula consumul și investițiile prin așteptările inflaționiste mai ridicate și ratele mai scăzute ale dobânzilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
investitii
dobanzi