Epidemia de coronavirus din China va reduce probabil creșterea economiei globale cu 0,1 puncte, în timp ce avansul economiei chineze va încetini la 5,6% în acest an, a anunțat sâmbătă Fondul Monetar Internațional, relatează MarketWatch.
”Anticipăm scenarii mai grave în cazul în care răspândirea virusului va continua o perioadă mai lungă și la nivel global, iar consecințele asupra creșterii vor fi de o durată mai lungă”, a declarat directorul general al FMI Kristalina Georgieva, la reuniunea miniștrilor de Finanțe și a reprezentanților băncilor centrale din cele mai mari 20 de economii ale lumii (G20), de la Riad, scrie News.ro.
Participanții discută în acest weekend despre provocările economice globale, concentrându-se pe perspectivele de creștere economică și noi reguli referitoare la taxarea companiilor digitale cu operațiuni globale.
CITEȘTE ȘI FOTO Defrișări de arbori în Herăstrău, Garda de Mediu a venit cu amenziÎn luna ianuarie, FMI anticipa că avansul economiei globale va accelera de la 2,9% anul trecut la 3,3% în acest an, Între timp însă, virusul COVID-19, numit de Organizația Mondială a Sănătății (OMC) drept urgență de sănătate mondială, a perturbat activitățile economice în China.
Autoritățile chineze lucrează la atenuarea impactului negativ al epidemiei asupra economiei, cu măsuri de criză, suplimentarea lichidităților, măsuri fiscale și sprijin financiar, a notat Georgieva.
”În scenariul nostru de bază actual, politicile anunțate sunt în curs de aplicate, iar economia chineză va reveni la normal în trimestrul al doilea. Drrept rezultat, impactul asupra economiei mondiale va fi relativ minor și de scurtă durată”, a spus șefa FMI.
”În acest scenariu, creșterea economică a Chinei în 2020 va fi de 5,6%. Aceasta este cu 0,4 puncte procentuale sub estimarea din raportul referitor la Perspectivele Economice Mondiale din ianuarie. Creșterea economiei globale va fi cu circa 0,1 puncte mai scăzută”, a mai spus Georgieva.
Efectele epidemiei de coronavirus sunt în creștere, având în vedere că fabricile chineze funcționează încă la jumătate din capacitate, iar mulți muncitori sunt consemnați în continuare la domiciliu. Oprirea parțială a activităților în a doua mare economie a lumii are efecte și în restul lumii, slăbind comerțul, lanțurile de aprovizionare, reducând turismul și amplificând incertitudinile pentru investitori.
”Economia mondială se confruntă cu o încetinire clară, iar această încetinire ar putea fi întărită de așa-numitul coronavirus. Rămâne deschisă întrebarea dacă va fi de tip V, cu o redresare rapidă a economiei mondiale, sau dacă va fi în formă de L, cu o încetinire persistentă a creșterii economice mondiale”, a afirmat ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire, adăugând că scenariul de tip V este mai probabil.