Exporturile Germaniei au crescut neașteptat în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, datorită comerțului robust cu China, un start de an pozitiv pentru cea mai mare economie europeană, afectată de efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19), arată datele publicate marți de Oficiul federal de statistică (Destatis), transmite Reuters.
Conform datelor ajustate sezonier, în ianuarie exporturile au urcat cu 1,4%, după un avans de 0,4% luna precedentă, iar importurile au scăzut cu 4,7% în ianuarie, în timp ce analiștii se așteptau la o scădere de 1,2% a exporturilor și de 0,5% a importurilor, scrie Agerpres.

În aceste condiții, excedentul comercial al Germaniei, în date ajustate în funcție de variațiile sezoniere, a crescut până la 22,2 miliarde de euro în ianuarie, pe fondul unui avans de 3,1% al exporturilor către China. Exporturile către alte țări din UE au scăzut cu 6%, cele către SUA au înregistrat un declin de 6,2% iar cele spre Marea Britanie - un recul de 29%.
Thomas Gitzel, economist șef la VP Bank, a descris creșterea exporturilor "ca o veste extrem de bună", și a declarat că se așteaptă ca tendința să continue.

"Exporturile nete vor putea parțial compensa scăderea consumului privat în întreaga economie, dar nu complet. Cred că economia germană se va contracta în primul trimestru din 2020", a adăugat Gitzel.
Cei mai mulți analiști se așteaptă la contractarea economiei în primele trei luni ale anului, urmată de o redresare în trimestrul doi din 2021.
Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creștere foarte slabă de 0,1% în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu trimestrul precedent, dar a evitat contracția în pofida faptului că cel de-al doilea val al pandemiei a frânat consumul în cea mai puternică economie europeană, arată datele publicate recent de Oficiul federal de statistică (Destatis).

Cifra anunțată de Destatis este ușor peste estimările analiștilor, care se așteptau ca prima economie europeană să stagneze la finalul anului.
În ritm anual, PIB-ul Germaniei a scăzut cu 2,9% în ultimul trimestru, astfel că pe ansamblul anului trecut economia germană a înregistrat o contracție de 5%, mai mică decât se prognoza. În perioada postbelică, doar în 2009, în timpul crizei financiare globale, Germania a înregistrat un declin mai mare, de 5,7%.