Eurobarometru: Europenii, tot mai îngrijorați de creșterea prețurilor și de problema aprovizionării cu energie. Răspunsul la invadarea Ucrainei de către Rusia

Eurobarometru: Europenii, tot mai îngrijorați de creșterea prețurilor și de problema aprovizionării cu energie. Răspunsul la invadarea Ucrainei de către Rusia
scris 6 sep 2022

Sondajul Eurobarometru din această vară arată o încredere sporită a cetățenilor în UE și un sprijin puternic continuu pentru răspunsul blocului la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Majoritatea cetățenilor sprijină investițiile în energia din surse regenerabile și acțiunile de reducere a dependenței UE de sursele de energie rusești. Nivelul de aprobare a monedei euro a atins cel mai înalt nivel înregistrat vreodată.

Cu toate acestea, europenii sunt din ce în ce mai preocupați de situația economică din UE și din propria țară, notează Comisia Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News

Percepția generală asupra UE

Eurobarometrul, realizat în iunie-iulie 2022, arată că 65% dintre europeni sunt optimiști cu privire la viitorul UE, ceea ce reprezintă o creștere cu trei puncte procentuale față de un sondaj similar realizat în ianuarie-februarie anul acesta, înainte de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Unde dai, în gaz, și unde crapă: producția de electricitate. Noua OUG face de 3 ori mai profitabilă vânzarea directă a gazelor decât arderea lor în centralele Petrom și Romgaz CITEȘTE ȘI Unde dai, în gaz, și unde crapă: producția de electricitate. Noua OUG face de 3 ori mai profitabilă vânzarea directă a gazelor decât arderea lor în centralele Petrom și Romgaz

Imaginea pozitivă a UE este în prezent la un nivel de 47% (+ 3 puncte procentuale), cel mai ridicat nivel din toamna anului 2009, în timp ce 36% dintre respondenți au opinii neutre și 16% au opinii negative cu privire la UE.

De asemenea, 49% dintre europeni tind să aibă încredere în UE (+ 2 puncte procentuale), iar 34% tind să aibă încredere în guvernul lor național.

Principalele preocupări ale europenilor la nivelul UE și la nivel național

Principalele preocupări ale europenilor reflectă percepția pesimistă asupra economiei.

Atât la nivel național, cât și la nivelul UE, inflația și aprovizionarea cu energie au înregistrat creșteri bruște și se situează pe primul loc și, respectiv, pe locul al doilea. Atunci când au fost întrebați despre cele mai importante probleme cu care se confruntă UE în prezent, peste o treime dintre respondenți menționează „creșterea prețurilor/inflației/costului vieții” (34%, + 10 puncte procentuale din februarie) și „aprovizionarea cu energie” (28%, + 12 puncte), împreună cu „situația internațională” (de asemenea, 28 %).

Creșterea prețurilor/inflației/costului vieții este, de asemenea, una dintre principalele preocupări la nivel național pentru mai mult de jumătate din respondenți (54%, + 13 puncte procentuale), urmată de „aprovizionarea cu energie” (22%, + 11 puncte procentuale) și de „situația economică” (20%, + 1 punct procentual).

Acest lucru nu este surprinzător, deoarece mai mult de șase din zece respondenți (62%) afirmă că războiul din Ucraina a avut consecințe grave asupra finanțelor lor personale, arată Comisia.

Răspunsul la invadarea Ucrainei de către Rusia

În conformitate cu sondajele anterioare, cetățenii își confirmă sprijinul ferm pentru răspunsul UE la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În ceea ce privește acțiunile UE, sprijinul umanitar este cel mai aprobat (92%), urmat de primirea ucrainenilor din UE care fug din calea războiului (90%). 78% dintre europeni sprijină sancțiunile economice impuse de UE guvernului rus, întreprinderilor și persoanelor fizice din Rusia. Aproape șapte din zece persoane intervievate (68%) sunt în favoarea finanțării furnizării și livrării de echipamente militare către Ucraina.

Energia și securitatea energetică

Majoritatea respondenților sunt de acord că UE ar trebui să investească în energia din surse regenerabile (87%), să își reducă dependența de sursele de energie rusești (86%) și că stocarea gazelor în țările UE ar trebui să fie efectuată rapid pentru a permite aprovizionarea neîntreruptă cu gaze în timpul iernii (86%).

În plus, 85% consideră că creșterea eficienței energetice va face blocul mai puțin dependent de producătorii de energie din afara UE, în timp ce 83% sunt în favoarea achiziționării în comun a energiei de către statele membre ale UE din alte țări, pentru a obține un preț mai bun.

78% dintre respondenți afirmă că au luat recent măsuri pentru a-și reduce consumul de energie sau că intenționează să facă acest lucru în viitorul apropiat.

Financial Times: Proiect de planificare centralizată a economiei europene elaborat de Bruxelles CITEȘTE ȘI Financial Times: Proiect de planificare centralizată a economiei europene elaborat de Bruxelles

Economia și moneda euro

Percepția pozitivă a situației economiei europene a scăzut cu 5 puncte procentuale de la începutul anului 2022 și este în prezent la 40%. Majoritatea respondenților (51%, + 6 puncte procentuale) consideră că situația economiei europene este în prezent dificilă.

În plus, percepția pozitivă a situației economiei naționale a scăzut, de asemenea, cu 5 puncte procentuale, la 34%, iar 64% dinrre respondenți consideră că situația economiei naționale este dificilă (+ 5 pp). Majoritatea respondenților se așteaptă ca situația economiei naționale să se înrăutățească în următoarele 12 luni (53%, + 22 puncte procentuale).

În același timp, sprijinul pentru moneda euro este în creștere, acesta atingând cel mai înalt nivel înregistrat vreodată: opt din 10 respondenți din zona euro (+ 3 puncte procentuale) și 72% din UE (+ 3 puncte procentuale) sunt în favoarea unei uniuni economice și monetare europene cu o monedă unică, euro.

Pandemia de COVID-19

Cetățenii rămân pozitivi în ceea ce privește răspunsul național și al UE la pandemia de coronavirus. Mai mult de jumătate dintre respondenți sunt mulțumiți de măsurile luate de guvernul lor și de UE pentru a combate pandemia de coronavirus (ambele cu 56%).

Satisfacția cu privire la răspuns, atât la nivelul UE, cât și la nivel național, a crescut, de asemenea, în 23 de state membre. Încrederea în UE pentru a lua deciziile corecte în viitor ca răspuns la pandemia de coronavirus a crescut, de asemenea, și este în prezent de peste șase din zece (63%, + 3 puncte procentuale).

 

viewscnt
Afla mai multe despre
eurobarometru
sondaj ue
crestere inflatie
scumpiri energie
razboi ucraina
moneda euro