Milioanele de containere descărcate de macaralele gigantice din Rotterdam fac din acesta cel mai mare port din Europa, însă orașul olandez se confruntă și cu cantități tot mai mari de o marfă mai puțin binevenită: cocaina, scrie Euroactiv, care preia AFP.
Un record de aproape 70 de tone de droguri a fost interceptat în 2021, în creștere cu 74% față de anul precedent, a declarat Ger Scheringa, care conduce o echipă de ofițeri vamali înarmați în port, arată G4Media.ro.
Rotterdam și Antwerp, în Belgia vecină, au fost cele două puncte de intrare principale folosite de un „supercartel” cu sediul în Dubai, care furniza o treime din cocaina din Europa, despre care Europol a declarat că a fost prins luna trecută.
Cocaina este de obicei ascunsă în containere sau, uneori, sub nave, în deschideri sub linia de plutire, de unde este recuperată de scafandri.
Determinarea motivului pentru acest salt al capturilor de cocaină este o „chestiune delicată”, a declarat Scheringa pentru AFP. „Se pare că există o mulțime de cumpărători în Europa. Și dacă există cerere, aceasta este furnizată”, a spus el.
Rotterdamul a luat măsuri importante pentru a împiedica pătrunderea pulberii albe în Europa, în special prin intensificarea controalelor vamale, a spus olandezul.
CITEȘTE ȘI Clariant confirmă o depreciere puternică a fabricii din România, după performanțe slabeDar el nu se așteaptă ca recordul de confiscări al Rotterdamului să fie bătut în 2022 și a recunoscut că „nu știe dacă există cu adevărat o soluție la această problemă” atâta timp cât oamenii continuă să consume cocaină.
Primarul din Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, a deplâns faptul că orașul-port „se îneacă în cocaină” și condamnă violențele care însoțesc comerțul cu droguri.
Aboutaleb dorește ca autoritățile portuare să scaneze toate containerele care sosesc din America Latină.
Bandele folosesc metode sofisticate pentru a trimite cocaina prin Rotterdam și pentru a o recupera ulterior, bazându-se adesea pe informații din interior, a declarat Romilda Schaaf, specialist în droguri pentru poliția portuară. „Este într-adevăr o chestiune de a găsi un ac în carul cu fân”, a declarat ea pentru AFP.
Tinerii, adesea din sudul defavorizat al Rotterdamului, potrivit procurorilor, petrec uneori mai multe nopți în „hoteluri pentru containere” dotate cu mâncare și pături, în apropiere de locul unde este așteptat un container cu cocaină.
CITEȘTE ȘI Compania germană RPS Robot Protection Systems vinde fabrica din RomâniaEi mută apoi drogurile în containere diferite, astfel încât să existe mai puține șanse ca acestea să fie verificate, în special dacă provin din America de Sud.
Mai mult de 70 de persoane au fost arestate până acum în acest an pentru infracțiuni legate de trafic în port, a declarat Scheringa, inclusiv membri ai unor bande și chiar angajați ai portului.
Un celebru jurnalist olandez și un avocat care au fost implicați în procesul unui presupus lord al drogurilor au fost asasinați în 2019 și 2021, șocând țara și convingând autoritățile să aloce mai multe resurse pentru o acțiune de reprimare.
Reporterul olandez Peter R. de Vries a murit după ce a fost împușcat pe o stradă aglomerată din Amsterdam.