Miliardarul american Elon Musk, care a provocat furia publică a oficialilor de rang înalt ai Ucrainei, după ce a postat pe Twitter ceea ce el a afirmat că este cel mai probabil rezultat al invaziei brutale a Rusiei în Ucraina, atenționează acum că SpaceX nu poate finanța ”la nesfîrșit” serviciul de Internet Starlink în Ucraina.
”SpaceX nu cere să recupereze cheltuieli din trecut, dar nici nu poate să finanțeze la nesfârșit sistemul existent și să trimită câteva mii de terminale suplimentare, a căror utilizare a datelor este de până la 100 de ori mai mare decât a gospodăriilor tipice. Este nerezonabil”, scrie el, arată news.ro.
CEO-ul SpaceX a echipat Ucraina cu sistemul Starlink în primele zile ale războiului rus, la cererea vicepremierului ucrainean Mihailo Fedorov.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Această tehnologie joacă un rol esențial pentru armata ucraineană, care a folosit-o atâr pentru a comunica, cât și pentru a-și dirija dronele și tirurile de artilerie.
Financial Times dezvăluia vinerea trecută defecțiuni ale sistemului - semnalate de trupele ucrainene - în zone recucerite de la armata rusă.
Acest incident a avut loc la doar câteva zile după ce Musk a propus un plan de pace în Ucraina, pe Twitter, care a condus la o înfruntare cu mai mulți oficiali ucraineni.
CITEȘTE ȘI TABEL Cele mai puternice țări din lume. Rusia pierde masiv din influență. Unde se află RomâniaPotrivit CNN, SpaceX a trimis luna trecută o scrisoare Pentagonului în care avertiza administrația americană că întreprinderea nu va putea să continue să finanțeze la nesfârșit serviciul Starlink în Ucraina și că acesta ar putea fi suspendat, în cazul în care armata americană nu plătește câteva zeci de milioane de dolari pe lună.
CEO-ul Tesla a scris pe rețele de socializare că instalația Starlink a costat 80 de milioane de dolari și că factura are să depășească 100 de milioane de dolari până la sfârșitul anului.
Directorul general al producătoruluji de automobile electrice Tesla a postat anterior un sondaj pe Twitter care evaluează sprijinul pentru ceea ce a susținut că este un rezultat probabil al conflictului de șapte luni.
1. Ca teritoriul ucrainean al Crimeei, pe care Rusia l-a anexat cu forța în 2014, să fie cedat definitiv Rusiei și să fie garantată o aprovizionare permanentă cu apă.
CITEȘTE ȘI Județul Constanța are, în premieră, o Strategie de Dezvoltare Durabilă pentru următorii 5 ani2. Ca cele patru regiuni din estul Ucrainei unde Rusia a organizat luna trecută referendumuri false, înainte de a anexarea ilegală a teritoriilor, să fie supuse unor noi referendumuri, de data aceasta organizate de Națiunile Unite.
3. Că Ucraina ar trebui să fie forțată să rămână ”neutră”, îndeplinind obiectivul pe termen lung al Kremlinului de a interzice Ucrainei să adere la alianța defensivă NATO.
Președintele ucrainean Volodimr Zelenski a răspuns printr-un sondaj propriu pe Twitter.
”Ce Elon Musk îți place mai mult? ”Cel care sprijină Ucraina” sau Cel care sprijină Rusia”., a întrebat Zelenski.
Răspunsurile incisive din partea Ucrainei au fost cu atât mai notabile cu cât Musk și-a câștigat statutul de cvasi-erou popular în Ucraina de la începutul conflictului.
Sistemul de comunicații prin satelit Starlink al lui Musk le-a permis ucrainenilor și armatei ucrainene să ocolească întreruperile internetului care au afectat țara.
CITEȘTE ȘI Ungaria - plasată sub supraveghere de parlamentarii Consiliului EuropeiCu toate acestea, remarcile lui Musk nu sunt în totalitate în afara caracterului pentru iconoclastul politic și cel mai bogat om din lume.
În timp ce interesele de afaceri ale Tesla s-au aliniat în mod tradițional cu stânga politică americană, Musk însuși a cultivat în ultimul timp o relație antagonistă cu mari personalități politice democrate, inclusiv cu președintele Joe Biden, a cărui administrație a susținut Ucraina prin pachete de arme și sancțiuni împotriva Moscovei.