Dreapta germană rămâne mai divizată ca niciodată cu privire la desemnarea liderului care să-i urmeze Angelei Merkel la toamnă, după ce duminică seară nu s-a reușit identificarea unui compromis, contrar așteptărilor, transmite AFP.
Concurența internă în rândul conservatorilor în vederea alegerilor legislative din 26 septembrie îl opune pe președintele Partidului Creștin Democrat (CDU), Armin Laschet, un moderat, susținător al continuării abordării centriste a Angelei Merkel, liderului partidului bavarez aliat (CSU), Markus Säder, care se situează politic mai la dreapta, scrie Agerpres.
Primul are drept atuuri faptul că se află în fruntea unei formațiuni mai mari și este susținut de principalele cadre din conducerea partidului. Însă popularitatea sa în rândul opiniei publice este scăzută, fiind mult depășită de cea a rivalului său.
Potrivit unui sondaj recent realizat de canalul ARD, 44% din germani consideră că Markus Säder este cel mai potrivit pentru a conduce conservatorii în alegeri, comparativ cu 15%, care îi sunt favorabili lui Laschet.
Într-o primă fază într-o formă latentă, această concurență internă s-a transformat de o săptămână într-o opoziție frontală, în contextul în care Angela Merkel a anunțat că părăsește puterea după alegeri.
Inițial, cei doi rivali au dat asigurări că vor ajunge la un acord între ei înainte de sfârșitul săptămânii. Însă duminică seara la miezul nopții nu se ajunsese la un acord, deși negocierile au continuat noaptea târziu la Berlin între cei doi concurenți.
"Fiecare insistă pentru candidatura sa", scrie cotidianul Bild.
Markus Säder pare cu atât mai puțin dispus să cedeze cu cât duminică a obținut, cu o foarte mare majoritate, sprijinul organizației Tinerilor conservatori germani, iar anumiți lideri ai partidului Angelei Merkel i-au acordat sprijinul.
Dacă cei doi nu reușesc să decidă între ei, decizia ar putea reveni deputaților ambele părți, care se întâlnesc marți.
Într-o astfel de variantă, Markus Säder ar putea să își vadă șansele crescând deoarece beneficiază de susținerea bazei partidului, în timp ce rivalul său este susținut de membri din conducerea partidului.
O astfel de confruntare între Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și Uniunea Social-Creștină (CSU) este un eveniment rar întâlnit în alianța pe care aceste două partide au format-o după încheierea celui de-al doilea război mondial.
Cu toate acestea, o confruntare similară s-a produs în momentul deciziei candidaturii pentru cancelarie în 1980. La acea vreme, câștigător a ieșit bavarezul Franz Josef Strauss.
CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transferCele două formațiuni "se ucid reciproc", avertizează cotidianul Bild, în timp ce Der Spiegel atrage atenția asupra riscului ca alianța să se rupă.
Un politician local al CDU, apropiat de Armin Laschet, a amenințat la acest sfârșit de săptămână să rupă pactul de neagresiune încheiat între cele două partide: democrat-creștinii să nu prezinte candidați în Bavaria, iar CSU să procedeze similar în restul țării."Dacă Säder vrea să își impună candidatura pentru cancelarie, dacă vrea să distrugă CDU, atunci instalarea CDU în Bavaria nu ar trebui să mai fie tabu", a susținut Dennis Radtke.
Între timp, Angela Merkel, care a anunțat că nu intenționează să intervină în stabilirea succesorului său, păstrează tăcerea.
Cu toate acestea, ea este considerată parțial responsabilă de discordia apărută la încheierea "domniei" sale de 16 ani, întrucât timp de ani de zile și-a eliminat concurenții interni și a împiedicat apariția unei succesiuni naturale.
Unii politicieni din CDU consideră însă că politiciana ar trebui să intervină în acest moment pentru a împiedica ca această bătălie să slăbească definitiv tabăra conservatoare în perspectiva alegerilor legislative.
Partidul este deja criticat pentru gestionarea haotică a epidemiei de COVID-19, scăzând la 28% din intențiile de vot, în timp ce Verzii se bucură de o cotă de popularitate de 20%.