Douăzeci și șapte de persoane, judecate în procesul scandalului ”Panama Papers”

Douăzeci și șapte de persoane, judecate în procesul scandalului ”Panama Papers”
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 apr 2024

În total 27 de persoane sunt judecate, în Panama, un proces care urma să înceapă în 2021, amânat în mai multe rânduri din diverse motive - în scandalul ”Panama Papers”, care a dezvăluit în 2016 că personalități din întreaga lume au făcut evaziune fiscală și spălare de bani prin intermediul cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca, iar între persoanele judecate se află fondatorii cabinetului, Jürgen Mossack și Ramon Fonseca Mora, relatează AFP.

”Este prevăzută audierea a 27 de acuzați cu privire la presupusa comitere a infracțiunii de spălare de bani”, a anunțat într-un comunicat puterea judiciară, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Audierile - într-un tribunal penal - urmează să continue până la 26 aprilie, precizează aceasta

Renault și-a devansat partenerul Nissan la capitolul valoare de piață CITEȘTE ȘI Renault și-a devansat partenerul Nissan la capitolul valoare de piață

Procesul a fost prevăzut inițial în 2021, însă a fost amânat de mai multe ori, din diverse motive.

Faptele examinate ale Mossack Fonseca au fost dezvăluite în 2016 într-o anchetă - cunoscută sub numele de Panama Papers - a Consorițiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (CIJI).

În baza dulvulgării a 11,5 milioane de documente de la Mossack Fonseca, ancheta a arătat că șefi de stat și de guverne, oficiali politici de prim-plan și personalități din finanțe, sport și lumea artistică au ascuns fiscului proprietăți, întreprinderi, capitaluri și profituri.

Între personalitățile menționate în aceste documente se află, între mulți alții, foști șefi de Guvern ai Islandei Sigmundur David Gunnlaugsson, Pakistanului Nawaz Sharif și Regatului Unit David Cameron, fostul președinte argentinian Mauricio Macri, sau starul fotbalului Lionel Messi ori cineastul spaniol Pedro Almodovar.

LISTĂ NEAGRĂ A PARADISURILOR FISCALE

Scandalul a antrenat închiderea cabinetului Mossack Fonseca, iar imaginea acestei țări mici din America Centrală a fost grav afectată.

Panama se află pe o listă neagră a paradisurilor fiscale întocmită de către Uniunea Europeană (UE).

Anumite dispoziții ale legislației din Panama împotriva spălării de bani nu erau adoptate atunci când a izbucnit scandalul, ceea ce ar putea îngreună eventuale condamnări.

În Panama, delictul evaziunii fiscale se depsește abia din 2019 și cu privire la sume de peste 300.000 de dolari pe an.

Șeful Rolex avertizează că ceasurile de lux nu ar trebui comparate cu acțiunile CITEȘTE ȘI Șeful Rolex avertizează că ceasurile de lux nu ar trebui comparate cu acțiunile

Anterior, evaziunea fiscală nu era considerată un delict, ci o simplă infracțiune administrativă.

În iunie 2023, s-a cerut condamnare la o pedeapsă de până la 12 ani de închisoare a fondatorilor cabinetului de avocatură în scandalul ”Lava Jato” cu privire la spălare de bani în legătură cu întreprinderi braziliene în sectorul construcțiilor, între care gigantul Odebrecht.

Verdictul încă nu a fost pronunțat în acest scandal, care este separat de Panama Papers.

Acesta a arătat că întreprinderi braziliene, inclusv Odebrecht, au dat mită mai multor țări din America Latină pentru a obține licitații publice în perioada 2005-2014.

În afară de cei doi avocați, în dosar sunt judecate aște 25 de persoane.

Toți inculpații s-au declarat nevinovați.

Ramon Fonseca Mora a respins acuzațiile formulate împotriva sa drept ”ridicole”.

viewscnt
Afla mai multe despre
panama papers
proces