Guvernul va prezenta noua variantă a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) la începutul lunii iunie, după ce pe 31 mai va depune oficial PNRR în sistemul informatic al Comisiei Europene. Executivul a prezentat în schimb noile alocări, ajustat pentru fiecare domeniu propus în PNRR.
De ce este important: Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, după dezbaterea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că pe 14 iunie social-democrații vor depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, considerând că premierul nu a prezentat în Parlament forma reală a proiectului. Un vot favorabil, cu numărul necesar de parlamentari, poate duce la căderea Guvernului.
DETALII DESPRE MĂSURILE ANGAJATE DE GUVERN ȘI ASOCIATE PNRR AU FOST PREZENTATE ÎN EXCLUSIVITATE DE PROFIT.RO AICI ȘI AICI
CITEȘTE ȘI DECIZIE A fost prelungit termenul până la care persoanele fără stagiu minim de cotizare la pensie pot completa anii necesariLa scurt timp după dezbaterea din Parlament, Guvernul a anunțat caledarul definitivării și depunerii PNRR la Bruxelles, precum și data la care va fi făcut public:
27-28 mai: negocieri tehnice cu Comisia
28-30 mai: definitivarea textului, ținând cont de ultimele negocieri
31 mai: depunerea oficială a PNRR în sistemul informatic al CE. Se vor depune 30 de documente separate, câte unul pentru fiecare capitol transversal și pentru fiecare componentă.
1 iunie: reunirea textelor într-un format pentru publicare
2 iunie: publicarea integrală și prezentarea PNRR către publicul larg și jurnaliști.
”Am luat decizia de a publica întreg planul României, vom fi printre puținele state membre UE care publică întregul document”, susține ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
CITEȘTE ȘI Cîțu avertizează miniștrii, la radio, că vine iunie și nu au reformat companiile de stat. Le recomandă să ia exemplul său și să reducă numărul directorilor din ministereÎn Parlament, premierul Cîțu a prezentat a situația alocărilor la zi pentru cele 29,2 miliarde de euro cuprinse în PNRR.
Aceste finanțări au fost distribuite astfel:
Managementul apei - 1,9 miliarde euro
Împădurim România și protejăm biodiversitatea - 1,3 miliarde euro
Managementul deșeurilor - 1,1 miliarde euro
Transport sustenabil (rutier, feroviar, metrou) - 7,6 miliarde euro
Fondul pentru Valul Renovării - 2,2 miliarde euro
Energie regenerabilă și infrastructură de gaz cu hidrogen - 1,6 miliarde euro
Cloud guvernamental și sisteme publice digitale interconectate - 2 miliarde euro
Reforme fiscale și reforma sistemului de pensii - 682 milioane euro
CITEȘTE ȘI Codul Muncii: Modificare a termenului de contestare a deciziilor angajatorului privind contractul de muncăSuport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, și reforma companiilor de stat - 1,7 miliarde euro
Fondul local pentru tranziția verde și digitală - 2,1 miliarde euro
Turism și cultură - 200 milioane euro
Fondul pentru spitale și pentru creșterea accesului la sănătate - 2,4 miliarde euro
Reforme în domeniul social - 233 milioane euro
Reforma administrației publice, întărirea dialogului social și creșterea eficienței justiției - 137 milioane euro
România educată - 3,6 miliarde euro
BUGETUL și un SUMAR oficial al PNRR, la 26 mai, POT FI VĂZUTE AICI