Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii va fi de 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, respectiv de 486 lei în cazul copilului cu handicap, conform unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern în acest sens. Astfel, alocațiile nu vor mai fi majorate cu 20% de la 1 iulie, singura majorare urmând a fi cea din ianuarie 2022, iar începând cu 1 ianuarie 2023, alocațiile vor fi doar indexate cu inflația.
Anterior, premierul Cîțu anunțase că pregătește un astfel de act.
De ce este important: Legea prevede acum că alocația de stat pentru copii se stabilește în cuantum de 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, respectiv de 600 lei pentru copiii cu handicap.
La acest prag ar fi urmat, conform legii în vigoare, să se ajungă de la 1 iulie 2022.
Începând cu drepturile bănești aferente lunii august 2020, cuantumul alocației de stat s-a majorat cu 20 de puncte procentuale, iar în perioada 1 ianuarie 2021 - 1 iulie 2022, majorarea prevăzută s-ar fi aplicat de două ori pe an, respectiv începând cu drepturile aferente lunii ianuarie și drepturile aferente lunii iulie a fiecărui an.
CITEȘTE ȘI Cîțu, belicos: Guvernul nu va aștepta după Parlament și va face reformă prin ordonanțe de urgențăAcum, ordonanța adoptată de Guvern prevede că:
Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii se stabilește în cuantum de:
a) 486 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1 alin. (3);
c) 486 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
Guvernul a menținut doar prevederea din lege că începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației.
PROIECTUL DE ORDONANȚĂ POATE FI CITIT AICI
CITEȘTE ȘI Senatorii au votat ca talonul (mov) de pensie să intre în sfârșit în era digitală. Pensionarii îl vor putea primi onlineOpoziția, prin vocea PSD, a reclamat că astfel Guvernul a eliminat cu totul din proiectul de ordonanță ținta de creștere a alocațiilor până la valoarea de 300 de lei pentru copiii între 2 și 18 ani, respectiv la 600 de lei pentru cei cu handicap sau mai mici de 2 ani. Această prevedere nu mai apare în ordonanța pregătită.
PSD mai arată că astfel este eliminată indexarea alocațiilor de la 1 ianuarie 2022.
”În concluzie, din cele cinci tranșe de majorare, cu câte 20 de puncte, promise de Cîțu și Orban înainte de alegerile din 2020, copiii vor beneficia doar de trei, respectiv cele acordate deja în august 2020 și ianuarie 2021, și cea care, potrivit proiectului de ordonanță, ar urma să fie acordată de la 1 ianuarie 2022. Sunt anulate tranșele de la 1 iulie 2021 și de la 1 iulie 2022”, a afirmat, într-un comunicat, PSD.
CITEȘTE ȘI Schimbare pregătită: Medicii și profesorii vor putea închiria locuințe ANL indiferent de vârstăPSD a atras anterior atenția Guvernului că nu ar avea dreptul să emită o ordonanță de urgență pe tema alocațiilor pentru copii, întrucât un proiect de lege cu un conținut similar se află în prezent în stadiul final al dezbaterii parlamentare.
”În aceste condiții, dacă s-ar emite o ordonanță de urgență pe acest subiect, Guvernul s-ar transforma într-o autoritate legiuitoare, încălcând prevederile constituționale de la art. 61 alin. (1) conform cărora Parlamentul este „unica autoritate legiuitoare a României”. Prin urmare, Guvernul are obligația constituțională de a se abține să intervină în procesul legislativ privind reglementarea alocațiilor pentru copii”, susține opoziția.
Întrebat dacă Guvernul ar încălca în acest sens prevederile constituționale, ministrul Justiției, Stelian Ion, a arătat că avizele emise de ministerul pe care îl conduce cu privire la proiect respectă normele legale și constituționale.
CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește împușcarea rapidă a urșilor apreciați ca agresiviPremierul a spus anterior că dacă opoziția va ataca la Curtea Constituțională a României (CCR) viitoarea decizie din Parlament a coaliției, va fi nevoit să decidă prin ordonanță a Guvernului această amânare.
”Primim semnale din partea Opoziției că va fi atacat acest proiect de lege la Curtea Constituțională. În acest condiții mă văd nevoit să aprob OUG în sedință de guvern pentru a mă asigura că menținem stabilitatea financiară a României în perioada următoare”, a afirmat Florin Cîțu.
El a susținut că măsura este necesară pentru menținerea stabilității financiare a României. Întrebat ce s-a întâmplat cu fondurile prevăzute în buget pentru majorarea alocațiilor, premierul a spus că au fost chleltuieli la Ministerul Muncii, ca și la Ministerul Sănătății pentru vaccin și tratament anti-Covid.
Șeful Executivului promite însă o formulă ”transparentă” pentru creșterea alocațiilor, dar și a pensiilor sau a salariului minim.
CITEȘTE ȘI Traian Băsescu, în pericol de a-și pierde privilegiile de fost șef de stat: locuință de protocol, indemnizație, mașină și pazăCurtea Constituțională a României a decis, în septembrie, respingerea sesizării Guvernului referitoare la Legea de respingere a OUG 123/2020 pentru modificarea articolului 3 din Legea 61/1993 privind alocația de stat pentru copii.
Pe 19 august, Camera Deputaților respinsese, în calitate de for decizional, Ordonanța 123/2020, care modifică și completează articolul 3 din Legea 61/1993, în scopul majorării graduale a cuantumului alocației pentru copii.
Potrivit OUG 123/2020, majorarea graduală a cuantumului alocației pentru copii ar avea loc astfel: "majorarea cu câte 20% din diferența dintre cuantumul prevăzut de Legea nr. 14/2020 și cuantumul acordat în iulie 2020, respectiv dintre 300 lei și 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și dintre 600 de lei și 311 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta între 2 și 18 ani, precum și pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani; majorarea se aplică începând cu drepturile lunii august 2020, iar pentru perioada 2021 - 2022 de două ori pe an, de la 1 ianuarie și de la 1 iulie a fiecărui an; din 2023 se propune continuarea procesului de majorare a cuantumului alocației cu rata medie a inflației anuale".
CITEȘTE ȘI Guvernul, pesimist: Nici jumătate din populație nu va fi vaccinată anti-COVID în acest an! Zeci de milioane de doze de vaccin au fost pregătite pentru vânzareUlterior, cu prilejul reexaminării - solicitate de șeful statului - a legii de respingere ordonanței, noua majoritate din Senat a decis că majorarea cu 20 de puncte procentuale va avea loc doar pentru drepturile aferente lunii ianuarie 2021, iar apoi cuantumul alocației va fi indexat doar cu rata inflației.
Modificările au fost votate și de premierul Cîțu, după cum a mărturisit atunci acesta.
”Eu am fost sunat, asta am votat”, a afirmat Cîțu.
”Asta este ce... așa, s-au promis multe în trecut (...) În acest moment, luăm în calcul o creștere a alocațiilor cu 20% este ceea ce cred că este sustebanil, dar repet, nu este decizia Guvernului. Ca senator, vă spun că este ceea ce am votat. Guvernul nu a luat nicio decizie în ceea ce privește alocațiile, am lăsat la latitudinea Parlamrntului. În Parlamnt a fost făcută această modificare. Dacă ea trece până la momentul în care se face bugetul, va fi luată în considerare, dacă nu, vom merge pe legislația în vigoare”, a precizat premierul.