Deși finanțarea de la buget a industriei naționale de apărare a crescut de peste 3 ori anul acesta față de perioada 2015-2017, fiind astfel de 69 milioane lei în 2018, companiile de profil au transmis Guvernului că necesarul anual de finanțare bugetară pentru următorii 3 ani ajunge la o medie anuală de 200 milioane lei.
De ce este important: România s-a numărat printre statele din UE cu cel mai scăzut procentaj din PIB alocat pentru apărare în perioada 2015-2017. Astfel, conform datelor Oficiului European de Statistică (Eurostat), în 2016, cel mai scăzut procent din PIB alocat pentru apărare s-a înregistrat în Irlanda (0,3%), Luxemburg (0,4%), Malta și Austria (ambele cu 0,6%), Cehia și Ungaria (ambele cu 0,7%), România și Slovenia (ambele cu 0,9%).
Mai este bine de știut: Majoritatea membrilor NATO au făcut planuri pentru a atinge ținta de 2% din PIB reprezentând cheltuieli cu apărare, România angajândus-e să mențină această cotă pentru următorii 10 ani.
Esențial: Finanțarea de Ia bugetul de stat a programelor de investiții/dotări ale unor operatori economici din industria de apărare nu intră sub incidența regulilor din domeniul ajutorului de stat, întrucât aceste investiții sunt destinate exclusiv producției sau comerțului cu armament, muniție și materiale de război, așa cum prevede art. 346 alin. 1 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, conform căruia “orice stat membru poate Iua măsurile pe care le consideră necesare pentru protecția intereselor esențiale ale siguranței sale și care se referă la producția sau comerțul cu armament, muniție și material de război”.
CITEȘTE ȘI Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, judecat pentru uciderea din culpă a unui polițist, a fost primit ca membru în... Sindicatul PolițiștilorÎn acest context, un document oficial al Ministerului Economiei, în subordinea căruia se află operaorii naționali din industria de apărare, arată că, în vederea elaborării bugetului pentru anul următor, companiile respective au transmis necesarul de finanțare pentru următorii 3 ani.
Dacă în perioada 2015-2018, finanțarea de la buget a fost în jurul a 17-18 milioane lei, abia în 2016 și 2017 alocările au fost și utilizate în cea mai mare parte. Astfel, dacă în 2015, din 17,3 milioane lei a fost cheltuită doar suma de 1,75 milioane lei, în 2017, din alocarea de 18,4 milioane lei, companiile de apărare au fost finanțate efectiv cu circa 12,5 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Guvernul a găsit pentru infrastructură cheia marilor succese: Inaugurări mai mici, dar dese. Două proiecte de modificare a legislaței
Pentru anul curent industriei de apărare i-a fost alocată de la buget suma de 69 milioane lei, dar necesarul de finanțare transmis deja de companiile din domeniu se ridică la o medie anuală de circa 200 milioane lei. Astfel, dacă pentru 2018 au fost transmise solciitări de finanțare de 204 milioane lei, pentru 2021 alocarea bugetară în domeniu ar trebuie să fie de peste 227 milioane lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teodorovici îi cere șefului ANAF, Ionuț Mișa, să-și asume ferm venituri suplimentare și îl atenționează: depășirea planului de colectare nu e meritul ANAF!
Anul trecut, România a decis să cumpăre sisteme de rachete Patriot de 3,9 miliarde dolari și sisteme mobile HIMARS de 1,25 miliarde dolari.
Autotitățile române vor să producă transportoare blindate și la Moreni, în județul Dâmbovița, și să încheie un parteneriat pentru producția de rachete la uzina Electromecanica Ploiești.