Modernizarea Poștei Române nu depinde numai de companie, ci și de partenerii săi economici sau instituțiile statului.
Este mesajul transmis de directorul general al Companiei Naționale Poșta Română, Valentin Ștefan.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
''Modernizarea Poștei Române nu depinde doar de noi, depinde și de partenerii noștri, fie că e vorba de parteneri economici sau de instituțiile statului.
Nu poți să faci e-commerce sau nu poți să aduci volum în România dacă nu ai un partener în Autoritatea Vamală.

Degeaba ne automatizăm noi sistemele, dacă Autoritatea Vamală ne cere încă documentele printate, pe hârtie. Trebuie să păstrăm această cadență, motiv pentru care volumele care vin din afara Uniunii Europene în special din China, merg în Ungaria, în Germania sau în Belgia'', a spus Valentin Ștefan, citat de Agerpres.

El a adăugat că CNPR are ''o relație extraordinară'' cu Autoritatea Vamală Română.
Potrivit directorului general al Poștei Române, și Autoritatea Vamală face eforturi în direcția digitalizării. ''Și eu cred că sunt în direcția cea bună și înțeleg că dacă pierzi un milion de euro în fiecare zi doar pentru că nu ai o aplicație informatică e de-a dreptul rușinos.
Așteptăm să-și rezolve această problemă, după care putem spune că și Poșta a automatizat și a digitalizat procesarea vamală. Și atunci nimeni n-o să mai aștepte cu săptămânile și lunile să-și ia coletul de la poștă'', a explicat Valentin Ștefan.

Acesta a precizat, totodată, că Poșta Română nu se poate digitaliza în totalitate.
''În tot ceea ce facem noi există o logică. În cazul în care clientul vrea să-i punem ștampila pe timbru sau pe plic, o facem. Piața dictează felul în care noi ne desfășurăm activitatea. E un coșmar pentru avocați în instanță dacă nu este pusă ștampila pe plic. Din acest motiv păstrăm ștampila atâta timp cât Ministerul Justiției ne spune că este nevoie de ea. Oricum, o ștampilă ne costă vreo 200 lei. E o cheltuială pe care am fi preferat să o evităm'', a explicat directorul Poștei Române.

El a mai arătat că, în industria de logistică, din care face parte și CNPR și alte companii de curierat, tendința este una din integrare și globalizare. ''Nu poți să mai faci business dacă nu ești conectat cu vecinii tăi sau cu parteneri de la distanță'', a afirmat Valentin Ștefan.
Compania Națională „Poșta Română” a obținut la finalul lunii ianuarie 2025 certificarea ce atestă implementarea unui sistem eficient de management anti-mită, devenind astfel un exemplu de integritate și transparență. Este o premieră în istoria liderului serviciilor poștale și de curierat din România, alăturându-se pe lista scurtă a companiilor cu acționariat de stat ce au implementat ISO 37001.
În data de 29 ianuarie 2025, Poșta Română a primit certificatul ISO 37001, emis de o entitate specializată, care confirmă faptul că întregul sistem al companiei respectă cele mai înalte standarde de integritate și anti-corupție. Standardul ISO 37001 este conceput pentru a ajuta organizațiile să dezvolte și să implementeze un sistem eficient de prevenire a mitei, întărind măsurile deja existente de siguranță și transparență.

Ce înseamnă un sistem de management anti-mită
Sistemul de management anti-mită este un cadru esențial pentru combaterea corupției, prin stabilirea unei culturi a integrității și transparenței. Acesta implementează controale adecvate pentru a spori șansele de a detecta mita și a reduce riscurile acesteia în cadrul organizației. Implementarea ISO 37001 include măsuri precum adoptarea unei politici stricte anti-mită, formarea personalului, evaluarea riscurilor pentru proiecte și parteneri de afaceri, instituirea procedurilor de raportare și investigare și implementarea unor măsuri financiare și comerciale stricte.
Această certificare reprezintă un pas important pentru Poșta Română în direcția consolidării unei culturi etice, promovând transparența și responsabilitatea în toate activitățile sale. Managementul companiei a fost implicat pe deplin în implementarea și comunicarea acestui program, care a fost transmis întregului personal, dar și partenerilor externi, cum ar fi contractori și furnizori.
„Obținerea certificării ISO 37001 reprezintă un moment de referință în evoluția Poștei Române. Acest pas important nu doar că întărește angajamentul nostru față de integritate și transparență, dar confirmă și determinarea noastră de a construi un mediu de lucru corect și responsabil. La Poșta Română, considerăm că fiecare acțiune pe care o întreprindem trebuie să reflecte cele mai înalte standarde de etică și să contribuie la crearea unui climat de încredere, atât pentru angajați, cât și pentru parteneri și clienți”, a menționat Valentin Ștefan, directorul general al Poștei Române.
Implementarea sistemului de management anti-mită este esențială pentru asigurarea unei guvernanțe corecte și transparente. Poșta Română își reafirmă angajamentul de a combate corupția și de a susține un mediu de business bazat pe principii de integritate.