Oligarhul rus Roman Abramovici a încercat să-și protejeze averea, transferând mai multe miliarde de dolari pe numele copiilor săi chiar înainte de a fi vizat de sancțiuni occidentale ca represalii la invazia rusă din Ucraina, potrivit unor informații publicate de cotidianul britanic The Guardian.
Conform unor documente obținute de publicația britanică, zece fonduri fiduciare în beneficiul lui Roman Abramovici "au fost rapid reorganizate la începutul lunii februarie 2022", cu câteva săptămâni înainte de invazia rusă în Ucraina, se arată în articol, preluat de AFP, arată Agerpres.
"Respectivele modificări i-au făcut pe cei șapte copii ai lui Abramovici, dintre care cel mai mic are nouă ani, beneficiari ai unor active deținute în aceste fonduri în valoare de cel puțin patru miliarde de dolari", adaugă ziarul, precizând că nu a existat nimic ilegal în această reorganizare.
Printre aceste active figurează proprietăți imobiliare, iahturi, elicoptere și avioane private.
Ar fi dificil acum pentru autorități să le confiște sau să le înghețe deoarece copiii oligarhului, fost patron al clubului englez de fotbal Chelsea, nu sunt afectați de sancțiuni, chiar dacă ele ar încerca să demonstreze că miliardarul este cel care îi controlează efectiv.
Documentele obținute de The Guardian ar proveni din piratarea unei instituții financiare care administrează fondurile lui Abramovici în Cipru, potrivit ziarului.
CITEȘTE ȘI Ucraina urcă în topul celor mai puternice armate din lume, România cadeUniunea Europeană și Marea Britanie l-au inclus în martie 2022 pe oligarhul rus pe lista cu persoane sancționate pentru legăturile lor cu regimul de la Moscova.
Dar Abramovici nu a fost sancționat de SUA, fapt denunțat vehement de opozantului Kremlinului, Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare, menționând că unele dintre companiile acestuia "continuă să furnizeze metal Ministerului rus al Apărării".
Statele Unite au confiscat doar două avioane aparținând lui Roman Abramovici în iunie, suspectând că ar fi fost utilizate prin încălcarea sancțiunilor adoptate împotriva Rusiei.
În septembrie, oligarhul ar fi jucat un rol în eliberarea a cinci britanici capturați în Ucraina, potrivit mărturiilor unuia dintre ei, care a spus că Abramovici se afla în avionul cu care au plecat din Rusia.
CITEȘTE ȘI FOTO Nu vă lăsați păcăliți! Avertismentul Poliției Locale pentru bucureșteniCei mai bogați oligarhi ruși au pierdut aproape 95 de miliarde de dolari în acest an pe fondul sancțiunilor stricte impuse de statele occidentale din cauza războiului din Ucraina, pierzând 330 de milioane de dolari pe zi de când Kremlinul și-a lansat invazia, iar Roman Abramovici, fostul proprietar al clubului britanic de fotbal Chelsea, este cel mai mare perdant, relatează "The Guardian" .
Averea lui Roman Abramovici a scăzut cu 57%, la 7,8 miliarde de dolari în acest an, potrivit clasamentului Bloomberg al miliardarilor. Abramovici a fost unul dintre primii oligarhi care au fost supuși sancțiunilor britanice, după ce guvernul de la Londra l-a acuzat că are "legături clare" cu regimul lui Vladimir Putin și că face parte din grupul de oameni de afaceri ruși care au "mâinile pătate de sânge", scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Iohannis sesizează CCR după ce majoritatea PSD-PNL l-a ignoratUn alt oligarh rus, Ghennadi Timcenko, un investitor în energie, prieten apropiat al lui Putin, și-a văzut averea redusă cu 48%, ajungând la 11,8 miliarde de dolari, în timp ce Suleiman Kerimov, un alt aliat al liderului de la Kremlin, a pierdut 41% din avere, coborând la 9 miliarde de dolari, potrivit Indexului Bloomberg.
Guvernul britanic a înghețat active de peste 18 miliarde de lire sterline aparținând oligarhilor și altor cetățeni ruși. Sancțiunile au fost impuse pentru 1.271 de persoane, între care se numără Abramovici și "Regele nichelului", Vladimir Potanin, a doua cea mai bogată persoană din Rusia.
În total, cei 23 de ruși bogați urmăriți de lista actualizată zilnic de Bloomberg au pierdut aproximativ 95 de miliarde de dolari în 2022.
Cu toate acestea, pierderile lor pălesc în comparație cu cele suferite în acest an de miliardarii americani din domeniul tehnologiei. Averea lui Elon Musk a scăzut cu aproape 50%, ajungând la 138 de miliarde de dolari, după o scădere mare a valorii acțiunilor companiei sale de automobile electrice, Tesla. El și-a pierdut statutul de cea mai bogată persoană din lume în decembrie în favoarea francezului Bernard Arnault, proprietarul majoritar și directorul general al grupului de lux LVMH.
Averea lui Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a scăzut însă cu 65%, ajungând la 45 de miliarde de dolari, în urma prăbușirii valorii Meta, compania proprietară a Facebook. El a coborât 19 poziții în indicele Bloomberg, terminând anul 2022 pe locul 25, cea mai slabă poziție din 2014 încoace.
În total, cei mai bogați 500 de oameni din lume au pierdut aproape 1.400 miliarde de dolari în 2022.