Decalajul Europei față de SUA e din cauză că europenii nu duc lucrurile la capăt și au o aversiune față de riscuri, spune șefa Băncii Centrale Europene

Decalajul Europei față de SUA e din cauză că europenii nu duc lucrurile la capăt și au o aversiune față de riscuri, spune șefa Băncii Centrale Europene
scris ieri, 20:52

Faptul că europenii nu duc lucrurile până la capăt și sunt mai reticenți față de riscuri comparativ cu americanii sunt explicații pentru declinul economic al UE și pentru faptul că statele UE rămân în urma SUA în domenii cheie, susține Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene, citată de Euractiv.

„Avem multe active, dar ne împușcăm singuri în picior de multe ori fiindcă nu ducem la bun sfârșit munca pe care am început-o”, a declarat Lagarde în comentarii făcute la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Urmărește-ne și pe Google News
Actorul american de origine română Sebastian Stan a fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun actor în rol principal CITEȘTE ȘI Actorul american de origine română Sebastian Stan a fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun actor în rol principal

Ea i-a îndemnat pe liderii UE să întărească piața unică prin înlăturarea barierelor față de comerț și investiții, afirmând că „apelul la trezire” vine din Statele Unite. Șefa BCE și-a exprimat speranța că învestirea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA va zdruncina indolența europeană și inversa „extinderea birocrației”, scrie Hotnews.ro

Speranțe asemănătoare au fost exprimate și de un alt participant la discuție, ministrul german al economiei Robert Habeck, care a spus că întoarcerea lui Donald Trump „trebuie să ducă la o schimbare”.

„Dacă noi spunem: ‘O, asta va trece și apoi ne putem întoarce la lenea noastră… greșim cu totul’”, a punctat oficialul german.

Ideea reducerii reglementărilor prinde tot mai multă viteză în UE

Necesitatea ca UE să adopte reforme e o idee care atrage tot mai mult sprijin în rândul liderilor săi, fiind vizate în special eliminări sau relaxări ale reglementărilor din diferite domenii. Dar inclusiv cei care militează în favoarea acestei idei nu se pot pune de acord cum trebuie ea implementată în practică.

„Aș spune că dereglementarea și grăbirea lucrurilor și eliminarea birocrației sunt corecte”, a declarat Habeck în cadrul discuției de la Davos. El a dat chiar exemplul țării sale, afirmând că în sectorul energetic german există „numeroase exemple” de reguli care pot fi eliminate.

Lagarde, în schimb, a spus că un termen mai corect ar fi nu „dereglementare”, ci „simplificare”. Termenul „dereglementare” e unul delicat în sectorul bancar din care provine Lagarde, unii analiști considerând că eliminarea treptată a reglementărilor de pe Wall Street a dus în cele din urmă la prăbușirile bancare spectaculoase din 2008, care au declanșat marea criză financiară internațională.

„Cred că cuvintele contează. Nu ne îndreptăm spre o lume a dereglementărilor generale, dar ne uităm cu siguranță la o simplificare semnificativă”, a spus șefa BCE.

FOTO Cele trei mașini electrice produse la Craiova, expuse în fața Ministerului Mediului. Ministrul anunță: Programul Rabla poate fi modificat. Mai mulți bani pentru mașini electrice și fără motoare diesel în Rabla Clasic CITEȘTE ȘI FOTO Cele trei mașini electrice produse la Craiova, expuse în fața Ministerului Mediului. Ministrul anunță: Programul Rabla poate fi modificat. Mai mulți bani pentru mașini electrice și fără motoare diesel în Rabla Clasic

Șefa BCE consideră că europenii sunt mult mai precauți decât americanii

Lagarde a spus de asemenea că cetățenii europeni trebuie încurajați să își îndrepte economiile spre investiții productive, având în vedere că ei au o aversiune inerentă față de asumarea de riscuri.

„Nu este în ADN-ul [europenilor] să accepte eșecuri, cum e în SUA. Dar cred că aceste lucruri se schimbă, și noi trebuie să accelerăm această schimbare”, a subliniat ea.

Comentariile sale vin după ce șefi ai unora dintre cele mai cunoscute companii europene au lansat un apel similar la Davos, afirmând că Europa rămâne în urmă în special în domeniul unor tehnologii cheie precum A.I.

De exemplu, directorul general al ING, Steven van Rijswijk, a declarat că Europa are nevoie de reglementări mai simple și armonizate la nivelul blocului comunitar pentru a stimula competitivitatea și productivitatea muncii, o problemă tot mai apăsătoare pentru continent.

El a subliniat, de asemenea, că este nevoie de mai multe investiții.

Europa riscă să devină „un muzeu”

„Există multe investiții care trebuie realizate în infrastructură, multe investiții necesare pentru autonomia strategică a Europei în ceea ce privește infrastructura tehnologică, acestea sunt lucrurile care trebuie stimulate”, a declarat el la Davos.

Vorbind în cadrul unei discuții despre viitorul creșterii economice, președinta executivă a Banco Santander, Ana Botin, a spus că guvernele europene trebuie să dezvolte cadre pentru a stimula creșterea „în mod corect, cu redistribuire [și] gândindu-se la ce înseamnă A.I. (n.r. inteligența artificială)”.

„Nu suntem un muzeu,” a spus ea despre Europa. „Riscăm să devenim un muzeu. Dar cine dezvoltă cele mai noi vaccinuri? O mare parte din inovație are loc, de fapt, în Europa. Avem un număr mare de startup-uri, problema este că ele încep aici și apoi pleacă în Statele Unite”, a subliniat ea.

viewscnt
Afla mai multe despre
christine lagarde
bce