Datele persoanelor testate în Olanda pentru a se afla dacă sunt sau nu bolnave de covid-19 au fost vândute în mod ilegal, dezvăluie presa olandeză - ”costă între 30 și 50 de euro și primești adresa de domiciliu, a mesageriei electronice, numărul de telefon și de securităate socială ale persoanei” -, ceea ce a condus la deschiderea unei anchete, iar doi angajați ai Serviciilor olandeze de Sănătate Publică, suspectați de furt de date personale, au fost arestați, relatează AFP.
Sistemul Informatic al Serviciului de Sănătate Publică (GGD) permite, începând din aprilie, descărcarea și imprimarea unor liste cu persoane testate, potrivit postului public de televiziune NOS, scrie News.ro.
Aceste dezvăluiri apar după cele ale postului privat de televiziune RTL.
CITEȘTE ȘI Ebury: Deprecierea leului față de euro se va accentua, revenirea economiei va fi mai lentă decât a altor state din regiune. BNR va reduce dobânda cheie la 1%”Există un comerț la scară mare cu milioane de coordonate, de numere de telefon și de numere de securitate socială, provenind de la cele mai mari două sisteme corona (noul coronavirus) ale GGD”, dezvăluia luni RTL.
”Asta rezultă din ancheta RTL Nieuws, care a prezentat vineri GGD” aceste informații, anunță postul, care precizează că aceste informații au determinat poliția olandeză să deschidă ”imediat” o anchetă.
Doi angajați de la GGD, suspectați de furt de date, au fost arestați, a anunțat luni, într-un comunicat, poliția olandeză.
VÂNZARE DE DATE PE TELEGRAM., SNAPCHAT, WICKLR
Prin servicii de mesagerie online ca Telegram, Snapchat și Wickr, datele private din sistemele GGD sunt scoase la vânzare, de luni de zile, pe zeci de conturi, dezvăluie RTL.
”Unele conturi oferă posibilitatea căutării datelor anumitor persoane. Costă între 30 și 50 de euro și apoi primești adresa de domiciliu, adresa mesageriei electronice, numărul de telefon și de securitate socială ale persoanei”, mai dezvăluie postul.
Autoritatea olandeză de Protecție a Datelor Persoanle (AP) a anunțat miercuri, într-un comunciat, că a cerut explicații serviciilor locale de sănătate și că este ”asaltată” de apeluri telefonice de la persoane îngrijorate.