Curtea Supremă americană validează epurarea listelor electorale

Curtea Supremă americană validează epurarea listelor electorale
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iun 2018

Curtea Supremă americană a stabilit că statele pot să șteargă din listele electorale o parte importantă a locuitorilor lor, chiar dacă această practică pare să vizeze cetățenii cei mai săraci, care înclină spre tabăra democrată, relatează AFP.

Într-o hotărâre adoptată luni cu o majoritate scurtă - de cinci judecători conservatori la patru progresiști - înalta curte a dat dreptate statului Ohio, un stat din Midwest în care republicanii aflați la putere au adoptat măsuri în vederea radierii persoanelor care nu votează în mod regulat, sub pretextul actualizării datelor și luptei împotriva fraudelor, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Curtea Supremă nu este în măsură să se pronunțe dacă această practică ”este metoda ideală de menținere a listelor electorale actualizate”, a subliniat magistratul Samuel Alito, care a redactat hotărârea.

FOTO&VIDEO Donald Trump și Kim Jong, summit istoric în Singapore. ”Vom soluționa o mare problemă” și ”o mare dilemă”, anunță Trump CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Donald Trump și Kim Jong, summit istoric în Singapore. ”Vom soluționa o mare problemă” și ”o mare dilemă”, anunță Trump

”Singura problemă căreia trebuie să-i răspundem este dacă asta a încălcat legea federală. Nu este cazul”, a adăugat el.

Numai în 2015, sute de mii de rezidenți au fost privați de dreptul de a-și desemna aleșii în statul Ohio.

În practică, oricine nu votează doi ani primește de la secția sa de votare o cerere de confirmare a adresei. Dacă persoana respectivă nu răspunde sau dacă nu continuă să voteze patru ani, ea este radiată din liste, presupunându-se că nu mai locuiește acolo.

În fapt sunt puși pe tușă numeroși militari care se întorc din misiune, locuitori care se confruntă cu dificultăți economice, mai ales cei care au un program lung.

Hotărârea Curții Supreme marchează un ”revers pentru dreptul de vot”, a reacționat luni Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU).

Curtea ”a apucat-o pe un drum greșit”, a subliniat Chris Carson, președinta League of Women Voters. "Dreptul de vot nu se pierde prin neutilizarea lui”.

MILIOANE DE VOTURI ÎN JOC

Restricțiile impuse dreptului de vot alimentează un important contencios în Statele Unite.

În afară de Ohio, alte șase state au adoptat un plan care permite scoaterea de pe listele lor electorale a alegătorilor ocazionali, și anume Georgia, Montana, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania și Virginia de vest.

Alte 12 state - între care New York, California și capitala federală Washington - au luat poziție împotriva acestor radieri.

Guvernul lui Donald Trump, care a adoptat o poziție contrară celei a lui Obama, a pledat cauza statului Ohio.

Această controversă se accentuează odată cu apropierea alegerilor de la jumătate de mandat, în noiembrie, care vor stabili dacă trump își păstrează majoritatea republicană în Congres.

Hotărârea pronunțată luni ar putea să încurajeze alte state americane să radieze milioane de alegători potențiali.

În general, americanii se prezintă prea puțin la secțiile de votare. Acest lucru este valabil mai ales în alegerile de la jumătate de mandat - prezența la urne este de aproximativ 40%, ceea ce sporește greutatea fiecărui alegător.

Curtea Supremă urmează să se pronunțe, până la sfârșitul lui iunie asupra practicii decupajelor inechitabile a circumscripțiilor de votare - o veche ”rețetă” din ”bucătăria” electorală, intitulată "gerrymandering".

viewscnt
Afla mai multe despre
curtea suprema
alegeri
sua