Coreea de Nord a promis să lanseze trei noi sateliți de spionaj, să construiască drone militare și să își sporească arsenalul nuclear în 2024, în timp ce liderul Kim Jong Un a declarat că politica americană face ca războiul să devină inevitabil, a relatat duminică presa de stat, relatează Reuters.
Kim a atacat Washingtonul în remarci lungi care au încheiat cinci zile de reuniuni ale partidului de guvernământ, acestea stabilnd obiectivele economice, militare și de politică externă pentru anul viitor, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Din cauza mișcărilor nesăbuite ale inamicilor de a ne invada, este un fapt împlinit că un război poate izbucni în orice moment în peninsula coreeană", a spus el, potrivit agenției de presă de stat KCNA.
El a ordonat armatei să se pregătească să "pacifice întregul teritoriu al Coreei de Sud", inclusiv cu bombe nucleare dacă este necesar, ca răspuns la orice atac.
Discursul lui Kim vine înaintea unui an în care vor avea loc alegeri cruciale atât în Coreea de Sud, cât și în Statele Unite.
Experții prevăd că Coreea de Nord va menține o campanie de presiune militară pentru a avea un efect de pârghie în jurul alegerilor prezidențiale americane din noiembrie.
"Phenianul ar putea aștepta alegerile prezidențiale americane pentru a vedea ce poate cumpăra cu provocările sale de la următoarea administrație", a declarat Leif-Eric Easley, profesor de studii internaționale la Universitatea Ewha Womans din Seul.
Administrația președintelui american Joe Biden afirmă că este deschisă la discuții, dar a impus noi sancțiuni în timp ce Coreea de Nord a continuat să efectueze mai multe teste cu rachete interzise de sancțiunile ONU.
De asemenea, SUA au intensificat exercițiile și au desfășurat mai multe instrumente militare, inclusiv submarine cu arme nucleare și portavioane mari, în apropierea peninsulei coreene.
CITEȘTE ȘI România, sub asaltul gunoaielor aduse din străinătatePRESIUNI CONTINUE
Kim a declarat că revenirea acestor arme a transformat complet Coreea de Sud într-o "bază militară avansată și un arsenal nuclear" al Statelor Unite.
"Dacă ne uităm cu atenție la acțiunile militare de confruntare ale forțelor inamice... cuvântul "război" a devenit o realitate și nu un concept abstract", a declarat Kim.
Kim a declarat că nu are altă opțiune decât să meargă mai departe cu ambițiile sale nucleare și să stabilească relații mai profunde cu alte țări care se opun Statelor Unite. Coreea de Nord are legături importanete atât cu China, cât și cu Rusia.
"Coreea de Nord se pregătește pentru o nouă escaladare a tensiunilor cu Washingtonul și Seulul, pentru cel puțin un an sau mai mult, iar politicile sale dure vor fi probabil însoțite de eforturi pentru dialog, de asemenea, înainte de alegerile din SUA", a declarat Yang Uk, analist la Institutul Asan pentru Studii Politice.
"Kim se bazează pe succesul satelitului de spionaj pentru a mai face încă trei, deoarece știe că capacitățile de satelit sunt un instrument de țintire puternic pentru o mai bună comandă și control nuclear", a precizat el.
Coreea de Sud organizează alegeri parlamentare în aprilie, care ar putea avea un impact asupra agendei interne și externe a președintelui conservator Yoon Suk Yeol.
Serviciul Național de Informații al Coreei de Sud (NIS) a avertizat joi că "există o mare posibilitate ca nord-coreenii să desfășoare în mod neașteptat provocări militare sau să organizeze un atac cibernetic în 2024, când sunt așteptate situații politice fluide odată cu alegerile".
Phenianul a exclus acum posibilitatea unificării cu Coreea de Sud, iar țara trebuie să-și schimbe fundamental principiul și direcția față de Coreea de Sud, a declarat Kim.
"Relațiile dintre Nord și Sud nu mai sunt o relație de rudenie sau omogenă, ci au devenit complet o relație între două țări ostile, doi beligeranți în război", a spus el, numind Sudul un stat colonizat, complet dependent de Statele Unite pentru apărarea și securitatea națională.
Kim a promis, de asemenea, să dezvolte economia, inclusiv sectoarele metalurgic, chimic, energetic, al mașinilor și al căilor ferate, modernizând în același timp instalațiile de grâu pentru a stimula producția.
Un obiectiv politic cheie este de a investi în cercetarea științifică și tehnologică în școli, a spus el
CITEȘTE ȘI FOTO Afaceri sub foc încrucișat: ″Regele alcoolului″ din Ucraina, cel mai mare producător și distribuitor din Europa de Est - acuzat că a finanțat...ambele tabere. Reacția magnatuluiTEHNOLOGIE MILITARĂ
În ultimul an, Coreea de Nord a declarat că a lansat cu succes primul său satelit militar de spionaj și a testat noi rachete balistice intercontinentale (ICBM) cu combustibil solid, considerate ca având raza de acțiune pentru a lansa un focos nuclear oriunde în Statele Unite.
Un nou reactor de la complexul nuclear nord-coreean Yongbyon pare să funcționeze pentru prima dată, au declarat luna aceasta organismul de supraveghere nucleară al ONU și experți independenți, ceea ce ar însemna o sursă potențială suplimentară de plutoniu pentru arme nucleare.
Coreea de Nord nu a mai testat o armă nucleară din 2017, dar în ultimii ani a luat măsuri pentru a relua operațiunile la situl său de testare.
Kim a declarat că în 2024 se va continua dezvoltarea militară, inclusiv consolidarea forțelor nucleare și de rachete, construirea de drone fără pilot, extinderea flotei de submarine și dezvoltarea capacităților de război electronic.
Flota de sateliți de spionaj ar reprezenta prima astfel de capacitate pentru Nord.
Această lansare reușită din noiembrie a fost precedată de două încercări eșuate anul trecut, când noua sa rachetă Chollima-1 s-a prăbușit în mare.
Acțiunea a crescut tensiunile regionale și a provocat noi sancțiuni din partea SUA, Australiei, Japoniei și Coreei de Sud. Phenianul nu a publicat încă nicio imagine de pe noul satelit, lăsând analiștii și guvernele străine să dezbată capacitățile sale.
Aparentul succes a venit și după ce președintele rus Vladimir Putin a promis să ajute Coreea de Nord să construiască sateliți. Oficialii sud-coreeni au declarat că ajutorul rusesc a contat probabil în succesul misiunii, deși experții au spus că nu este clar cât de mult ajutor ar fi putut oferi Moscova.