Consiliul Concurenței a redus amenzile pentru companiile unde activitatea sancționată reprezintă sub 5% din afaceri

Consiliul Concurenței a redus amenzile pentru companiile unde activitatea sancționată reprezintă sub 5% din afaceri
scris 21 dec 2020

Consiliul Concurenței a redus amenzile aplicate companiilor pentru care activitatea sancționată are o pondere de sub 5% din cifra de afaceri totală.

În acest sens, instituția a modificat metodologia de calcul a amenzilor, pentru o mai bună respectare a principiului proporționalității impus de noua Directivă ECN Plus din domeniul concurenței, a declarat pentru Agerpres Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Urmărește-ne și pe Google News
Inventivi, hotelierii români au găsit soluția pentru a avea clienți la masă în restaurant: mai întâi îi cazează cu sume modice pentru o jumătate de oră. În București vin și cei din cartiere fără apă caldă CITEȘTE ȘI Inventivi, hotelierii români au găsit soluția pentru a avea clienți la masă în restaurant: mai întâi îi cazează cu sume modice pentru o jumătate de oră. În București vin și cei din cartiere fără apă caldă
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În România, amenzile aplicate companiilor care încalcă reglementările din domeniul concurenței se calculează prin raportare la cifra de afaceri totală, metodologie folosită și de alte state europene cum sunt Germania, Spania, Polonia, Letonia.

Studiile realizate pe baza datelor furnizate de autoritățile europene de concurență au reliefat faptul că, și din punctul de vedere al cuantumului, amenzile aplicate în România sunt similare cu cele aplicate de celelalte state membre ale Uniunii Europene, cu excepția situației în care ponderea vânzărilor ce au legătură cu fapta anticoncurențială în cifra de afaceri totală este foarte mică (sub 5%).

"Acolo amenzile noastre sunt mai mari și putem spune că nu sunt proporționale cu fapta. Legea spune că amenzile trebuie să fie suficient de severe ca să descurajeze încălcarea legii, dar în același timp să fie proporționale sau cu măsură, să nu fie exagerate. Noi deja dădeam o reducere de 25% dacă activitatea unde încălcai legea reprezenta sub 20% din activitatea ta. Iar această reducere nu este suficientă când vorbim de ponderi foarte mici, cum sunt cele sub 5%. Și atunci am venit cu alte reduceri de până la 90%", a afirmat Chirițoiu.

Ca urmare, Consiliul Concurenței a adaptat legislația secundară (instrucțiunile privind individualizarea sancțiunilor) pentru a ajusta această discrepanță și pentru a respecta principiul proporționalității amenzii cu fapta anticoncurențială sancționată, prin introducerea unor tranșe de reduceri cuprinse între 25% și 90%, în acest fel asigurându-se egalitate de tratament între firmele din România și cele nerezidente.

"În esență, vom ține cont de volumul vânzărilor de bunuri sau servicii, care au legătură cu încălcarea, realizate pe piața românească. Cu cât este mai mică ponderea veniturilor realizate în România din segmentul de activitate pe care a avut loc fapta anticoncurențială, cu atât compania poate primi o reducere mai mare a amenzii aplicate. În același timp, pentru asigurarea caracterului disuasiv al sancțiunii, amenda se poate majora ținând cont de dimensiunile și resursele globale ale companiei sau de cuantumul câștigurilor realizate ilicit de aceasta. Această metodologie a fost agreată de Comisia Europeană, fiind un pas înainte în asigurarea convergenței în acord cu principiile Directivei ECN Plus", a mai spus Chirițoiu.

Potrivit acestuia, toate companiile vor beneficia de această reducere suplimentară, indiferent că sunt românești sau străine. 

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurenței
amenzi