Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind o posibilă trucare a unor licitații organizate de Ministerul de Interne. Mai multe companii vizate

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind o posibilă trucare a unor licitații organizate de Ministerul de Interne. Mai multe companii vizate
scris 24 mai 2021

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație ce vizează un posibil comportament anticoncurențial al unor companii în contextul participării în calitate de ofertanți la procedurile de achiziție publică având ca obiect activități de proiectare și execuție pentru realizarea proiectului „Hub Servicii (Centru de furnizare servicii electronice) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne”.

Companiile investigate își desfășoară activitatea pe piața serviciilor de lucrări de construcții, piața serviciilor de instalații, piața serviciilor de comunicații și alte activități conexe ale acestora din România: PORR Contruct S.R.L., Regia Autonomă Rasirom, M&D Cons Investiții S.R.L., Tema Energy S.R.L., Metroul S.A., S&T Romania S.R.L., Ness Proiect Europe S.R.L., Dataware Consulting S.R.L., General Me.el Electic S.R.L., Structural Engineering and Technology S.R.L., Tancrad S.R.L. și Rovis Lider S.R.L..

Irak: 150 de miliarde de dolari delapidați au fost scoși din țară din 2003 CITEȘTE ȘI Irak: 150 de miliarde de dolari delapidați au fost scoși din țară din 2003
Urmărește-ne și pe Google News

Autoritatea de concurență transmite că deține indicii privind o posibilă coordonare a comportamentului comercial al companiilor menționate, ce vizează fixarea directă sau indirectă a prețurilor de vânzare ori de cumpărare (sau orice alte condiții de tranzacționare) și/sau împărțirea pieței serviciilor de lucrări de construcții, pieței serviciilor de instalații, pieței serviciilor de comunicații și alte activități conexe ale acestora din România, cu scopul de împiedica, restrânge ori denatura concurența.

De asemenea, Autoritatea de Concurență a primit o sesizare din piață, de la unul dintre ofertanți, privind posibile practici anticoncurențiale ale companiilor participante la licitația organizată de Ministerul Afacerilor Interne.

În acest context, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile și punctele de lucru ale unor companii care activează pe aceste piețe. Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunțare a Consiliului Concurenței în ceea ce privește existența unei încălcări a Legii concurenței. Documentele ridicate se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice.

Octobank, neo-bancă fondată de românul Bogdan Atanasiu, intră în România CITEȘTE ȘI Octobank, neo-bancă fondată de românul Bogdan Atanasiu, intră în România

Inspecțiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate.

În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurență, în cadrul programului de clemență, pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale amenzilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul de interne
consiliul concurenței