Autoritățile lucrează la o platformă online care va avea scopul de a face cunoscute românilor din străinătate ofertele de muncă din România, a anunțat șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, în deschiderea conferinței ”Piața muncii, între criză și reinventare”, organizată de Profit.ro. Platforma va fi lansată, în premieră, în Italia și urmărește facilitarea reîntoarcerii în țară a românilor plecați la muncă în străinătate, pe fondul crizei de muncă tot mai accentuate din România.
Conferința, transmisă în direct la Profit TV, este organizată în parteneriat cu Zamfirescu Racoți Vasile & Partners
Șeful Cancelariei prim-ministrului a arătat că, pe lângă stabilirea unui mecanism predictibil, care să țină cont de indicatorii economici, pentru salariul minim, Guvernul și-a asumat și rolul de mediator pe piața muncii.
Având în vedere că în momentul de față există o cerere de forță de muncă pentru circa 140.000 angajați în industria hotelieră, de construcții și în alte domenii, a arătat Ionel Dancă, există o oportunitate majoră în privința românilor din străinătate care ar putea fi convinși să revină în țară pentru un loc de muncă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În acest sens, Guvernul pregătește o serie de acțiuni de mediere între companii și angajați, iar una dintre acestea este crearea unei platforme online destinate românilor din diapsora.
”Ministerul Muncii și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni lucrează la o platformă online, a cărei formă pilot va fi lansată mai întâi în Italia, cu sprijinul Cofindustria, grupurilor de angajatori, pentru a le face cunoscute românilor din străinătate ofertele de muncă din țară”, a anunțat șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.
CITEȘTE ȘI Atenție - Dispare o obligație din Codul de procedură civilă. Semnătura privată va fi suficientă pentru un titlu executoriu, precum cecul sau biletul la ordinAcesta a subliniat însă că pentru reîntoarcerea românilor în țară este nevoie și de o schimbare a paradigmei în care a lucrat până acum adiministrația publică din domeniul muncii.
”Rețeaua de instituții și oficii publice a fost gândită, după aderarea la Uniunea Europeană, pentru a-i ajuta pe români să își găsească de lucru în afara țării, practic i-am ajutat pe români să plece. Această paradigmă trebuie răsturnată și aceleași instituții, oficii trebuie să își asume concomitent rolul de a-i ajuta pe români să se întoarcă în țară”, a arătat șeful Cancelariei prim-ministrului.
Potrivit lui Ionel Dancă, românii din diapsora nu au numai o problemă cu ofertele de locuri de muncă în țară, ci și cu sistemele publice cu care trebuie să interacționeze și care poate i-au determinat să plece, de la sistemul de sănătate, educație până la administrație.
”Mulți dintre români din afară cedează la contactul cu aceste instituții”, a punctat Dancă.
CITEȘTE ȘI Undă verde: Lanțul hotelier polonez Orbis, cu unități importante și în România, este cumpărat de AccorInvest, tranzacție de 1 miliard de euroEl a arătat totodată că situația pieței muncii este o problemă critică și pentru noile investiții din România.
”Sunt investiții în plan pentru România, suntem contactați de companii mari, pentru investiții greenfield sau capacități locale, care reclamă acest lucru privind piața muncii. Dincolo de întrebările privind facilitățile legate de parcuri industriale, logisitice, următoarea întrebare este: ce forță de muncă e disponibilă în acea zonă?”, a arătat Dancă.
Șeful Cancelariei a subliniat că, pe termen lung, soluția pentru a rezolva deficitul de forță de muncă din anumite sectoare economice o reprezintă învățământul dual, pe care actualul Guvern îl sprijină, planul de școlarizare elaborat de Ministerul Educației stabilind o creștere cu 30% a elevilor din învățământul dual.
În același timp, a mai spus Ionel Dancă, deputații și senatorii liberali au depus mai multe inițiative în Parlament pentru sprijinirea învățământului dual, de la deducerea cheltuielilor pentru angajatorii care fac investiții în domeniu, până la creșterea nivelului bursei acordate elevilor.