Cristian Nacu, senior country officer pentru România și Republica Moldova al International Finance Corporation, a declarat, în cadrul “RoInvest”, eveniment organizat de Agenția de presă News.ro, că instituția își dorește pentru perioada care urmează să investească mult mai mult în proiecte de infrastructură, investițiile în infrastructură fiind cerute insistent de toții partenerii săi de dialog.
”Noi suntem foarte activi în România, este cea mai mare țară pentru IFC din Europa. Portofoliul în România la IFC a trecut de 1 miliard. Peste 60% din aceste proiecte sunt proiecte cu componentă verde, inclusiv credite ipotecare verzi, eficiență energetică, energie regenerabilă. Aproximativ 60% reprezintă investiții în sectorul financiar, bănci și instituții financiare nebancare, iar restul de 40% investiții în sectorul real, imobiliare, producție, servicii. În ultimii doi ani fiscali care în cazul IFC se încheie la 30 iunie, progranul nostru a fost de peste 429 milioane în 2021, anul acesta sperpăm să depășim această cifră. Dintre acestea, proiectele cu componentă verde au reprezentat chiar în ultimii doi ani peste 75% din proiectele noastre”, a declarat Cristian Nacu, senior country officer pentru România și Republica Moldova al International Finance Corporation, arată News.ro
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În fiecare an se mai investesc încă câteva sute de milioane în proiecte regionale, cu componentă semnificativă în România.
”Ceea ce ne dorim pentru perioada care urmează este să investim mult mai mult în proiecte de infrastructură. Poate consultările realizate în anii trecuți, pentru definirea strategiilor Grupului Băncii Modiale au arătat o nevoie de proiecte de infrastructură și investiții în infrastrucTură semnificative. Investițiile în infrastructură au fost cerute insistent de toții partenerii noștri de dialog, fie că vorbim de sectorul de afaceri, private, de stat, fie chiar de ONG-uri. De aceea, am dori să fim mai activi în proiecte de infrastructură, fie că e vorba de infrastructura de transport, sănătate, protecția mediului sau alte tipuri de infrastructură. Motivul pentru care până acum am putut face ceva mai puțin în infrastructură, în special în ultimii zece ani, este legat de faptul că infrastructura are în general o foarte mare componentă de proprietate a statului. Iar IFC este instituția din Grupul Băncii Mondiale care a fost creată pentru a finanța în special sectorul privat”, a mai spus el.
IFC este cea mai mare instituție de dezvoltare globală axată pe sectorul privat din țările în curs de dezvoltare.