Comisia Europeană a decis să deschidă o procedură de infringement trimițând o scrisoare de punere în întârziere către România pentru că nu a transpus în mod corect Directiva UE 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Directiva este un element esențial element al Strategiei privind materialele plastice și planul de acțiune pentru economia circulară. Implementarea completă a practicilor sustenabile înscrise în Directivă reprezintă cheie unei protecții eficiente a sănătății umane, a mediilor naturale, și asigură o tranziție de succes către o economie circulară mai sustenabilă, scrie Agerpres.
![FOTO Cometex investește 5 milioane de euro în Caracal Retail Park și accelerează expansiunea națională](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33215/21931571/4/caracal-retail-park.jpg?width=151)
România nu a transpus în mod corect și complet în legislația națională unele prevederi din Directiva UE 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, ceea ce ar putea avea ca rezultat o aplicare incompletă a Directivei în practică. De exemplu, legislația din România extinde excepțiile de la interzicerea plasării produselor de plastic de unică folosință pe piață. Acestea se referă, de exemplu, la agitatoarele pentru băuturi și bețele de plastic de unică folosință folosite în scopuri medicale, În plus, legea din România nu cere producătorilor să acopere toate costurile în concordanță cu prevederile extinse ale Directivei privind responsabilitatea producătorului.
În final, nu există prevederi în legislația națională care să încurajeze folosirea de alternative sustenabile la plasticul de unică folosință pentru mâncare.
Prin urmare, Comisia Europeană a decis să trimită o scrisoare de punere în întârziere către România, care are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde solicitărilor CE. În absența unui răspuns satisfăcător, Comisia Europeană ar putea decide să emită un aviz motivat.