Rectificarea bugetară, prezentată de Profit.ro, prevede suplimentarea bugetului Ministerului Finanțelor Publice cu 3,16 miliarde lei, din care 3 miliarde sunt sub titlul ”acțiuni generale”. După ce surse politice au arătat că banii vor alimenta Fondul de rezervă bugetară, urmând a fi alocați direct autorităților locale, premierul Cîțu spune că din sumă nu va fi alimentat integral Fondul, aflat la dispoziția sa, ci vor fi alocați bani și pentru plata dobânzilor la împurmuturi de stat sau contribuției la bugetul Comisiei Europene, respectiv a aunor ajutoare de stat. Premierul nu a indicat însă cu cât va fi alimentat Fondul de rezervă bugetară.
Întrebat cu ce resurse va fi alimentat Fondul de rezervă, premierul a arătat că e vorba de ”mult mai puține” decât au fost prezentate în spațiul public, dar a refuzat să indice vreo sumă.
”Este încă o dezbatere, s-ar putea să luăm resurse de acolo să le punem în altă parte sau să adăugăm acolo, deci, suntem încă în negociere. Acolo, v-am spus, sunt dobânzi, sunt ajutoare de stat, contribuția noastră la Uniunea Europeană, care e 5 miliarde de euro, deci sunt multe lucruri”, a spus prim-ministrul.
El a adăugat că investițiile locale se vor efectua prin PNDL, dar admis că din Fondul de rezervă pot fi alocate resurse autoritățilro locale pentru reechilibrare bugetară, conform unor formule, sau pentru intervenții de urgență.
CITEȘTE ȘI Percheziții la persoane care ar fi accesat registrul electronic de vaccinare al unui centru din Alba și ar fi eliberat adeverințe care atestau, în fals, vaccinarea unor persoane la acel centru”Sunt fondurile stabilite pentru alocări către autoritățile locale, în contextul congresului PNL”, au declarat anterior surse liberale în legătură cu cele 3 miliarde prevzăute la rectificare pentru acțiuni generale la Ministerul Finanțelor Publice.
Astfel, o treime din suma de 8,99 miliarde prevăzută în plus pentru rectificare ar alimenta Fondul de rezervă la dispoziția prim-ministrului.
Fondul de rezervă bugetară era prevăzut la începutul anului la 590 milioane de lei.
CITEȘTE ȘI Activitatea economică în zona euro a înregistrat, luna trecută, cel mai rapid ritm de creștere din ultimii 15 aniÎn schimb, premierul Cîțu a transmis public și astăzi că solicită responsabiltate și performanță de la toți miniștrii, arătând că nu poate accepta o rectificare de 40 miliarde lei de către ministere, în contextul în care există ministere unde există proiecte cu execuție zero.
”Așa cum am spus și cum e în legea bugetului, ministerele care nu au execuție bună le pot fi ajustate sumele inițiale din buget până la această sumă pe care nu au putut să o cheltuie. Sunt aproape 20 miliarde lei care nu au fost cheltuite. În același timp, nu pot să iau în serios propuneri care vin de la ministere, de realocare de 40 miliarde lei când sunt 20 miliarde lei necheltuiți”, a declarat Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern.