Certificatul verde de vaccinare, pregătit să fie lansat pe 1 iulie la nivel european, va putea fi utilizat de la această dată și de către români pentru a călători în spațiul comunitar, a dat asigurări premierul Cîțu.
AICI poți vedea de unde va putea fi descărcat noul document și cum va funcționa
Acesta a arătat că a avut o serie de discuții cu reprezentanții instituțiilor responsabile, iar sistemul va fi introdus și în România, astfel încât aplicația de la nivel european va funcționa și pentru români de la 1 iulie.
”O să fie operațional și o să fie exact ca în alte țări, o să călătorească cu certificatul verde, exact în condițiile care sunt scrise acolo. Am avut o întâlnire cu secretarul general adjunct al Guvernului care se ocupă de aceste certificate, care este, de fapt, o aplicație. Și am avut un update ieri - o să fie gata săptămâna viitoare, deci o să fie la 1 iulie operabil”, a afirmat Cîțu.
CITEȘTE ȘI LISTA Noi măsuri de relaxare de la 1 iulie: crește numărul de participanți la spectacole, evenimente sportive, nunți, botezuri. Capacitate maximă pentru restaurante. Fără mască la birou. Facilități pentru vaccinațiDe ce este important: Certificatul digital privind COVID este o atestare a faptului că o persoană: a) fie a fost vaccinată împotriva COVID-19; b) fie s-a testat și are un rezultat negativ; c) fie a avut COVID-19 și s-a vindecat.
Certificatul digital al UE privind COVID va fi acceptat în toate statele membre ale UE. El va permite ca unele restricții aflate în vigoare în prezent să fie ridicate în mod coordonat.
În timpul călătoriei, titularul certificatului digital al UE privind COVID ar trebui, în principiu, să fie scutit de restricțiile privind libera circulație: statele membre ar trebui să se abțină să îi impună restricții suplimentare de călătorie, cu excepția cazului în care acestea sunt necesare și proporționale pentru protecția sănătății publice.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a anulat majorarea alocațiilor pentru copii de la 1 iulie. Anul viitor cresc, dar apoi vor fi doar indexateAutoritățile naționale răspund de emiterea certificatului. Acesta ar putea fi emis, de exemplu, de centrele de testare sau de autoritățile sanitare sau direct prin intermediul unui portal de e-sănătate.
Versiunea electronică poate fi stocată pe un dispozitiv mobil. Va putea fi solicitată și o versiune tipărită. Ambele vor avea un cod QR care conține informații esențiale, precum și un sigiliu digital, pentru a garanta autenticitatea certificatului.
Statele membre au convenit asupra unui design comun care poate fi utilizat pentru versiunile electronice și pe suport de hârtie cu scopul de a facilita recunoașterea.
CITEȘTE ȘI Guvernul a prelungit scutirea de la plata impozitului specific pentru HoReCa până la finele anuluiConform datelor Comisiei Europene România este pregătită din punct de vedere tehnic să se conecteze la portalul dedicat certificatului digital al UE privind COVID.