Premierul Cîțu s-a declarat, marți seară, nemulțumit de Parlament, arătând că sunt mai multe legi adoptate de Guvern, dar care în Parlament s-au blocat. Prin urmare, Executivul nu va mai aștepta după Legislativ și va ”face reformă prin ordonanțe”. Premierul s-a referit în context la faptul că Parlamentul nu a anulat majorarea alocației de stat pentru copii de la 1 iulie și nu a adoptat proiectul care elimină restricțiile de listare la bursă a companiilor de stat.
”De-acum încolo va trebui să facem reformă prin ordonanțe (...) altă soluție nu văd (...) Nu voi aștepta după Parlament să se hotărască”, a declarat premierul la TVR.
Cîțu a prezentat două exemple de proiecte ale Guvernului care s-au blocat în Parlament, și anume decizia de anulare a majorării cu 20%, începând cu 1 iulie, a alocațiilor pentru copii și adoptarea proiectului de lege prin care este abrogat proiectul privind interdicția de listare la bursă a companiilor de stat în perioada pandemiei.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Touroperator important care vinde vacanțe în Grecia își suspendă activitatea. Mai mulți români reclamă că au plătit vacanțe”Am un gust amar pentru că discutăm despre alocații în acest moment pentru că Parlamentul nu și-a făcut treaba. A fost un amendament la Senat trecut în iarnă, Parlamentul putea să ia o decizie clară până acum în ce direcție vrea să meargă. Noi am avut o decizie în coaliție că vor crește doar anul acesta alocațiile. Dacă Parlamentul dorea să ia o altă decizie, putea să rezolve”, a declarat Florin Cîțu.
Profit.ro a prezentat ordonanța de urgență pregătită de Guvernul Cîțu pentru anularea majorării alocațiilor de la 1 iulie.
De asemenea, Cîțu a susținut că lipsa adoptării în Parlament a proiectului de lege care anulează interdicția de înstrăinare a participațiilor statului la companiile naționale nu încurajează investițiile.
În același timp, premierul a repetat că așteaptă în continuare de la miniștri reforma companiilor de stat.
CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Premieră mondială: Dacia Duster face-lift, cu noile faruri și stopuri, cutie automată EDC și un nou sistem multimediaSenatul a adoptat proiectul de lege care anulează interdicția de înstrăinare, pentru o perioadă de 2 ani, a participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută. Proiectul fusese aprobat de Guvern la începutul lunii februarie, dar acum este încă dezbaterea deputaților.