Prințul moștenitor Frederik, viitorul monarh, era cunoscut în Danemarca ca un petrecăreț la începutul anilor 1990, dar percepțiile au început să se schimbe după ce a absolvit Universitatea Aarhus în 1995 cu un master în științe politice. El a fost primul membru al familiei regale daneze care a finalizat studii universitare, relatează BBC.
În timpul studiilor a petrecut o perioadă la Harvard, în Statele Unite, unde s-a înscris sub pseudonimul Frederik Henriksen, scrie News.ro.
Ulterior a servit în marina daneză, unde a fost poreclit "Pingo" - poreclă care, potrivit Daily Mail, i-a fost atribuită după ce costumul său de neopren s-a umplut de apă în timpul unui curs de scufundări și a trebuit să se miște ca un pinguin.
În vârstă de 55 de ani și-a câștigat numele de temerar, luând parte la o expediție de schi de patru luni prin Groenlanda în 2000. A fost spitalizat în urma unor accidente cu sania și cu scuterul.
"Nu vreau să mă închid într-o fortăreață. Vreau să fiu eu însumi, o ființă umană", a spus el în urmă cu mai mulți ani, insistând că va rămâne așa chiar și după ce va prelua tronul.
Prințul moștenitor Frederik, ca și regele Charles al III-lea al Marii Britanii, este cunoscut pentru pasiunea sa pentru mediu. El a promis să "ghideze corabia" Danemarcei în viitor.
Soția sa, prințesa Mary, a crescut pe insula australiană Tasmania și lucra ca avocat când cei doi s-au cunoscut în 2000, într-un bar din Sydney, în timpul Jocurilor Olimpice.
Ea a declarat, într-un interviu, că nu știa că el este prințul Danemarcei atunci când s-au întâlnit, spunând: "Nu știam că este prinț al Danemarcei: "O jumătate de oră mai târziu, cineva a venit la mine și m-a întrebat: "Știi cine sunt acești oameni?"".
Ei sunt considerați de unii ca reprezentând valorile moderne și au încercat să le ofere celor patru copii ai lor - Christian, Isabella, Vincent și Josephnie- o educație cât mai normală, trimițându-i în principal la școli de stat.
CITEȘTE ȘI FOTO Se deschid circulației noile pasaje rutiere din centrul civic din Oradea. Primăria: Cele mai mari lucrări realizate în Oradea în ultimii 30 de aniSpre deosebire de tradiția regală britanică, nu va avea loc o ceremonie oficială de încoronare a prințului moștenitor Frederik. În schimb, accederea sa la tron va fi anunțată în ziua respectivă de la Castelul Amalienborg din Copenhaga.
El va deveni rege al Danemarcei și șef de stat în această țară - care este o monarhie constituțională -, precum și în Groenlanda și în Insulele Feroe.
El va fi cunoscut drept Regele Frederik al X-lea.
Regina Danemarcei și-a anunțat în mod neașteptat abdicarea în discursul său tradițional de Anul Nou.
Margrethe a II-a, care are 83 de ani, se va retrage oficial de pe tron la 14 ianuarie.
Ea se află de 52 de ani pe tron.
După moartea verișoarei sale îndepărtate, Elizabeth a II-a a Marii Britanii, anul trecut, în septembrie, Margrethe era ultima regină care mai domnea în Europa. Mai mult de 80% dintre danezi se consideră monarhiști, iar anul trecut, mii de persoane au venit să sărbătorească semicentenarul domniei reginei.