Într-un război cu SUA pentru Taiwan, China ar trebui să creeze o rețea globală de companii sub sancțiunile SUA, să sechestreze activele americane din interiorul granițelor sale și să emită obligațiuni denominate în aur, potrivit unor cercetători chinezi afiliați guvernului de la Beijing, care studiază răspunsul occidental față de invadarea Ucrainei de către Rusia.
Sancțiunile împotriva Moscovei au determinat sute de economiști, finanțatori și analiști geopolitici chinezi să examineze modul în care China ar trebui să atenueze scenariile extreme, inclusiv pierderea accesului la dolari americani, potrivit unei analize Reuters a peste 200 de lucrări de politică în limba chineză și articole academice publicate din februarie 2022, citate de News.ro.
”În contextul intensificării competiției strategice chino-americane și al conflictului din strâmtoarea Taiwan, ar trebui să ne ferim de replicarea de către SUA a acestui model de sancțiuni financiare împotriva Chinei”, a scris Chen Hongxiang, cercetător la o sucursală a Băncii Populare Chineze (PBOC), în estul provinciei Jiangsu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
China, a spus el, ar trebui să "se pregătească pentru o zi ploioasă" pentru a-și asigura stabilitatea financiară și economică.
Specificitatea scenariilor și potențialele contramăsuri sunt publicate pentru prima dată de Reuters.
Evaluând experiența Rusiei, mulți dintre cercetători avertizează că economia mult mai mare a Chinei și dependența de tehnologia străină avansată și importurile de mărfuri înseamnă că o luptă pentru sancțiuni cu Occidentul ar putea fi mult mai distructivă.
Unii și-au dublat opinia că creșterea interdependenței ar putea fi o abordare mai bună decât tragerea obloanelor.
Înalți ofițeri militari americani au spus că președintele chinez Xi Jinping a ordonat Armatei Populare de Eliberare să fie pregătită să invadeze Taiwan până în 2027.
Beijingul nu a exclus folosirea forței pentru a lua insula, deși nu a împărtășit niciodată detalii despre pregătirile de război.
Dar discuțiile despre sancțiunile SUA, inclusiv din partea cercetătorilor din cadrul instituțiilor politicii externe și financiare a Chinei, au crescut cu 50% în cele 12 luni de la începerea războiului în Ucraina, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent, potrivit unei analize a China National Knowledge Infrastructure, cea mai mare bază de date de literatură academică din țară.
Analizarea diferitelor scenarii posibile și elaborarea măsurilor de prevenire, răspuns și contramăsuri ale Chinei sunt, fără îndoială, o prioritate de vârf pentru factorii de decizie din China”, a scris Yu Yongding, economist și fost consilier al băncii centrale, într-un articol din iulie 2022.
Reuters a contactat toți cercetătorii numiți în acest articol direct sau prin instituțiile lor, dar majoritatea au refuzat să comenteze sau nu au răspuns.
Yu a trimis Reuters la un articol de opinie pe care l-a scris despre decuplare. PBOC a declarat într-un comunicat că lucrările de cercetare scrise de angajații săi reprezintă opiniile lor personale.
Banca centrală nu a adresat întrebări cu privire la planificarea sancțiunilor. Biroul de Informații al Consiliului de Stat al Chinei nu a răspuns întrebărilor despre planificarea de urgență a Beijingului.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV LISTA alimentelor cu preț redus, extinsă cu noi produse. Limită de adaos la alimente importate și neprocesate UPDATE Confirmare oficialăPRIVIND CĂTRE MOSCOVA
Înghețarea unor active în valută în valoare de peste 300 de miliarde de dolari ale băncii centrale ruse și eliminarea băncilor ruse din sistemul de plăți interbancare SWIFT, anul trecut, i-au îngrijorat în special pe experții chinezi, având în vedere rezervele valutare ale Chinei de peste 3.000 de miliarde de dolari și economia sa dependentă de exporturi.
”Riscul ca activele de rezervă ale Chinei din străinătate să fie înghețate pare mai apropiat”, a scris Wang Yongli, directorul general al China International Futures, una dintre cele mai mari companii de brokeraj de mărfuri și contracte futures financiare din țară.
Wang și câțiva cercetători PBOC au scris în articole că, dacă SUA ar pune în aplicare sancțiuni în stil rusesc împotriva Chinei, Beijingul ar trebui să înghețe fondurile de investiții și pensii americane și să pună mâna pe activele companiilor americane.
Articolele de opinie nu au numit companii individuale ca ținte potențiale.
Cercetătorii au formulat, de asemenea, soluții neconvenționale la dependența Chinei de dolarul american, parțial inspirate de politicile Moscovei.
Centrul Chinez pentru Schimburi Economice Internaționale (CCIEE), cu sediul la Beijing, care numără printre liderii săi foști miniștri ai Comerțului, a publicat mai multe analize despre lecțiile pe care China ar trebui să le învețe de la Rusia.
Sun Xiaotao, un cercetător CCIEE, a publicat un articol, în februarie, în care susține că China ar trebui să facă eforturi pentru a crește tranzacțiile denominate în aur, pentru a preveni fluctuațiile majore ale yuanului - făcând ecou deciziei băncii centrale ruse de a-și crește rezervele de aur cu un milion de uncii, de la începerea războiului din Ucraina.
Reuters nu a putut determina măsura în care grupurile de reflecție influențează luarea deciziilor din China, dar se știe că ei informează și scriu rapoarte pentru oficialii de conducere.
Unele dintre politicile Chinei sunt aliniate cu recomandările din documente.
Datele băncii centrale de la începutul lunii octombrie au arătat că PBOC și-a majorat rezervele oficiale de aur pentru a 11-a lună consecutiv.
CITEȘTE ȘI Oficialilor ruși li se recomandă de la Moscova să cumpere automobile Lada sau mărci chinezeENERGIE ȘI ALIANȚE
Pe lângă sancțiunile financiare, răspunsul Rusiei la presiunea occidentală asupra industriei sale de petrol, gaze, metale și cipuri a dat de gândit cercetătorilor chinezi.
Mou Lingzhi, un profesor la Academia de Științe Sociale din Shanghai, a scris în ianuarie că cererea Rusiei ca gazul natural să fie plătit în ruble ar trebui să stimuleze China să accelereze promovarea prețurilor în yuani ale unor mărfuri precum litiul, care este crucial pentru bateriile vehiculelor electrice.
Cercetătorii băncii centrale au preluat ideea, unul de la o sucursală PBOC din provincia insulară Hainan, Xia Fan, scriind în noiembrie anul trecut că China ar trebui ”să accelereze procesul de reglementare internațională a energiei” în yuani pentru a slăbi dominația dolarului pe piața petrolului.
Cercetătorii de la China Minmetals Corporation, una dintre cele mai importante companii de minerit a țării, au scris în iunie că sunt necesare planuri de urgență pentru a garanta aprovizionarea cu fier, cupru, nichel și alte metale strategice, menționând că produsele rusești din nichel au fost suspendate de la Bursa de Metale din Londra ca un consecință a războiului din Ucraina.
Alți cercetători au solicitat o nouă grupare economică, care ar putea proteja China într-un sistem de sancțiuni ”cu aceeași monedă”.
Ye Yan, economist la China National Oil and Gas Exploration and Development Company, a scris în ianuarie că petrolul rusesc mai ieftin de care s-a bucurat China ca urmare a sancțiunilor occidentale a creat un model pentru o viitoare ”rețea corporativă anti-sancțiuni”, care ar permite țărilor membre să comercializeze bunuri cu discount.
Cercetătorii chinezi au sugerat, de asemenea, că Beijingul exploatează fisurile din Uniunea Europeană și dintre SUA și aliații săi.
Un analist străin a spus că ar putea exista o lipsă de unitate în Occident.
”Obținerea unui consens internațional larg pentru o coaliție de sancțiuni împotriva Chinei ar fi de un ordin de mărime mai dificil decât pentru Rusia, din cauza volumului mult mai mare de investiții acolo și a dependenței de piața sa”, a declarat Martin Chorzempa, membru senior la Institutul Peterson pentru Economie Internațională de la Washington.
CITEȘTE ȘI Ministrul Sănătății despre eliminarea infecțiilor nosocomiale: Nu se poate! Și bacteriile trăiesc, nu putem să le împiedicăm să trăiască!CĂUTARE DE SOLUȚII
Unii analiști au evidențiat limitele internaționalizării yuanului, susținând în schimb că China ar trebui să reducă sancțiunile prin creșterea legăturilor sale economice cu SUA și aliații săi.
Yu, fostul consilier PBOC, a scris în lucrarea sa din 2022 că este puțin probabil ca SUA să confisce mii de miliarde de dolari sau să refuze să plătească principalul și dobânda la titlurile de Trezorerie pe care le deține China.
”Datorită legăturilor economice și financiare strânse dintre China și Statele Unite ale Americii, Statele Unite nu vor face ceva de genul ucide o mie de inamici și rănește opt sute din ei”, a scris Yu.
Wang, oficialul China International Futures, a susținut un argument similar anul trecut, menționând că aurul nu este o înlocuire practică a rezervelor de dolari din cauza costurilor și riscurilor asociate cu transportul și depozitarea unor cantități mari de metal.
În lumina acestor probleme, mulți dintre cercetători sugerează ca Beijingul să deschidă în continuare piețele financiare interne pentru a lega interesele SUA, aliaților săi, precum și ale companiilor din aceste țări cu China, crescând costurile sancțiunilor.
Parțial ca răspuns la acest lucru, UE și SUA au încercat să elimine riscul și să își diversifice lanțurile de aprovizionare și producția de cipuri.
Dar aceste politici ar avea nevoie de timp pentru a da roade, a spus Chorzempa.
”Rolul mult mai pronunțat al Chinei în lanțurile valorice globale i-ar oferi, de asemenea, mai multe oportunități de eludare (a sancțiunilor), iar capacitatea sa de a înlocui producția indigenă cu tehnologie străină este mult mai puternică decât cea a Rusiei”, a spus el.
Chen, cercetătorul PBOC, a considerat opțiunea ”nucleară” a excluderii Chinei din SWIFT și a concluzionat că creșterea cooperării cu SUA a fost cea mai bună modalitate de a proteja China.
”Interconectarea economiilor chineze și americane va slăbi inevitabil dorința de a impune sancțiuni financiare”, a scris el.