Fondul suveran de investiții al Norvegiei, cel mai mare din lume cu o capitalizare de 1,3 trilioane de dolari, cere companiilor în care investește la nivel global să numească mai multe femei în consiliile de administrație și să ia în considerarea stabilirea de cote de gen, relatează Reuters.
Fondul Guvernamental de Pensii al Norvegiei (GPFN) este unul dintre cei mai mari investitori din lume, deținând participații în peste 9.200 de companii din întreaga lume și 1,5% din totalul acțiunilor aflate în circulație, scrie Hotnews.ro
Un document distribuit de GPFN jurnaliștilor de la Reuters înainte de publicarea sa oficială arată că fondul vrea ca în consiliile de administrație care nu sunt alcătuite în proporție de cel puțin 30% de femei să se aibă în vedere stabilirea unor cote de gen.
„Poate că o formulăm politicos însă este destul de clar ce credem”, a declarat CEO-ul GPFN, Nicolai Tangen, într-un interviu acordat Reuters.
„Ceea ce vrem să vedem este o reprezentare mai bună a femeilor în consiliile de administrație”, afirmă și Carine Smith Ilenchano, directorul pentru guvernanță corporativă și conformitate al fondului.
„Diversitatea este bună pentru consiliul de administrație deoarece aduce o perspectivă mai bună, este mai bună pentru procesul de luare a deciziilor și din ce în ce mai important pentru legitimitatea companiilor”, adaugă aceasta.
„(Lipsa femeilor din consiliile de administrație) ar putea fi de asemenea un semnal că o companie nu are un proces bun pentru a recruta cel mai bun director”, mai susține Ilenchano.
Începând cu următoarele adunări generale ale acționarilor, GPFN va pune presiune asupra companiilor care nu au cel puțin două femei în consiliile de administrație, anunțând că va vota împotriva bărbaților nominalizați.
„Vom începe cu piețele dezvoltate și cu companiile mari și mijlocii din SUA și Europa în care femeile sunt subreprezentate”, a anunțat Ilenchano.
Aceasta nu a dat exemple însă una din companiile vizate ar putea fi Aston Martin, producătorul auto britanic având doar o femeie în consiliul său de administrație.
Totuși, GPFN nu va vota împotriva numirilor de bărbați în cazul în care companiile „au o explicație foarte bună, ca de exemplu un plan clar, cu ținte clare, sau din cauza unei demisii recente care a afectat echilibrul de gen în consiliul de administrație”, a precizat Ilenchano.
GPFN are o țintă specifică doar pentru diversitatea de gen și în prezent nu intenționează să implementeze și altele, legate de vârstă sau etnie, fiindcă acestea pot varia ca relevanță de la sector la sector sau de la țară la țară, potrivit directorului pentru guvernanță corporativă a fondului de investiții norvegian.