Cel mai mare aisberg din lume este încă în mișcare și există temeri că s-ar putea îndrepta spre nord din Antarctica, spre insula Georgia de Sud, potrivit CNN.
Aisbergul, denumit A23a, a fost ”blocat” învârtindu-se în jurul unei munte subacvatic timp de mai multe luni, potrivit lui Andrew Meijers, oceanograf la British Antarctic Survey.
Acum, el pare să se miște cu curentul dominant spre Georgia de Sud, un teritoriu britanic de peste mări în sudul Oceanului Atlantic, scrie News.ro.
”În prezent, se află într-un cot al curentului și nu se mișcă direct spre insulă”, a afirmat Meijers, într-o declarație transmisă CNN. ”Dar datele noastre despre curenți sugerează că ar urma să se miște către insulă în curând”, a adăugat el.
”Aisbergurile sunt periculoase prin natura lor. Aș fi extraordinar de fericit dacă ne-ar rata complet”, a declarat căpitanul Simon Wallace, pentru BBC, de pe nava de guvernare a insulei Georgia de Sud, Pharos.
”Avem proiectoare aprinse toată noaptea pentru a încerca să vedem gheața – poate veni de oriunde”, a adăugat Wallace.
Aisbergul rămâne cel mai mare din lume, potrivit măsurătorilor actualizate, în această lună, de Centrul Național pentru Gheață din SUA.
Întinzându-se pe o suprafață de 3.672 de kilometri pătrați, când a fost măsura în luna august, puțin mai mic decât Rhode Island și de peste două ori mai mare decât Londra, aisbergul A23a a fost monitorizat cu atenție de oamenii de știință, de când s-a desprins din calota Filchner-Ronne, în 1986.
El a rămas ancorat de fundul Mării Weddell din Antarctica timp de peste 30 de ani, probabil până s-a micșorat destul cât să se desprindă de fundul mării.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Cum a intrat Nordis în insolvență. Planul actual pentru cliențiApoi, aisbergul a fost purtat de curenții oceanici înainte de rămâne iar blocat într-o coloană Taylor – numele dat unui vortex de apă provocat de curenții oceanici care lovesc un munte subacvatic.
În decembrie, aisbergul s-a desprins. Inițial, oamenii de știință au spus că se așteaptă ca el să continue să plutească pe curenții oceanici, spre ape mai calde.
La acel moment, British Antarctic Survey afirma că aisbergul se va rupe, cel mai probabil, și într-un final se va fi topit când va ajunge la îndepărtata insulă Georgia de Sud.
Însă, pentru moment, cel puțin în imaginile din satelit, aisbergul pare să își fi păstrat structura și nu s-a rupt în bucăți mai mici, așa cum au făcut alte ”megaberguri”, a afirmat Meijers.
Acum întrebare este dacă aisbergul va urma curentul și se va îndrepta spre Atlanticul de Sud sau dacă se va lovi de placa continentală unde ar rămâne blocat o perioadă.
”Dacă acest lucru se întâmplă, ar putea împiedica serios accesul la hrană al animalelor sălbatice – foci și pinguini mai mult – care se înmulțesc pe insulă”, a spus Meijers.
Între timp, Mark Belchier, directorul pentru pescuit și mediu al guvernului din Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud, a declarat pentru CNN că urmărește traiectoria aisbergului.
CITEȘTE ȘI Contractul pentru construirea Centurii Vest Timișoara - semnat. Investiție de 1,41 miliarde de lei fără TVA”Deși sunt des întâlniți în Georgia de Sud, ei pot pune probleme pentru navigație și pentru vasele de pescuit din regiune”, a arătat Belchier.
Belchier a afirmat că orice potențiat impact asupra animalelor sălbatice ar fi, cel mai probabil, ”foarte localizat și tranzitoriu”.
Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud au o bogată biodiversitate și găzduiesc una dintre cele mai mari Zone Marine Protejate din lume.
Oamenii de știință au afirmat că acest aisberg probabil s-a desprins ca urmare a ciclului natural de creștere a calotei de gheață și nu din cauza crizei climatice provocate de combustibilii fosili. Însă încălzirea globală duce la schimbări îngrijorătoare în Antarctica, cu consecințe potențial devastatoare asupra creșterii nivelului mării la nivel global.