Câștigurile generate de apartenența la Schengen în cinci avantaje concrete

Câștigurile generate de apartenența la Schengen în cinci avantaje concrete
scris 3 dec 2024

Cinci beneficii concrete cu un efect financiar total de 1,63 miliarde de leva pe an obține Bulgaria din aderarea sa la spațiul Schengen pe cale terestră, arată evaluarea oamenilor de știință de la Institutul de Studii Economice din cadrul Academiei Bulgare de Științe (BAN) într-un material special realizat la începutul anului 2024 la inițiativa Ministerului Economiei și Industriei privind impactul economic al viitoarei decizii ca cetățenii bulgari să călătorească liber în statele membre, fără a fi supuși controlului la frontieră. Decizia va fi luată pe 12 decembrie și va intra în vigoare la 1 ianuarie, a confirmat recent comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, potrivit Rador Radio România.

Cel mai mare beneficiu este pentru transportul rutier de mare tonaj, precum și pentru producătorii și exportatorii de mărfuri, ale căror costuri directe sunt estimate la 845 milioane de leva. Beneficiile ratate pentru transportului de mare tonaj se ridică la 545 milioane de leva. Astfel, beneficiile directe și potențiale pentru exportatori, importatori și companiile de transport din desființarea controlului la frontieră la frontierele terestre se ridică la 1,39 miliarde de leva pe an, transmite portalul financiar pariteni.bg.

Urmărește-ne și pe Google News
Elon Musk își pierde din nou în instanță dreptul la pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari de la Tesla. Mogulul tech va merge la Curtea Supremă CITEȘTE ȘI Elon Musk își pierde din nou în instanță dreptul la pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari de la Tesla. Mogulul tech va merge la Curtea Supremă

Al doilea beneficiu are în vedere eliminarea pierderilor directe și potențiale pentru cetățenii bulgari la trecerea frontierei terestre cu România și Grecia, estimate a fi de 242.437 de zile.

Și cetățenii României și Greciei care vizitează Bulgaria vor avea de câștigat din aderarea la spațiul Schengen, fiind vorba de 217.998 de zile economisite în total. Din aceasta ar avea de câștigat și turismul bulgar, cu aproximativ 71 de milioane de leva, subliniază economiștii.

Al patrulea beneficiu este legat de efectul asupra mediului, cu referire la perioada prelungită de trecere a frontierei terestre. Volumul emisiilor nocive de CO2 generate, ca urmare staționării îndelungate la frontierele Bulgariei și României, se ridică la 46.162 de tone pe an. Odată cu deschiderea spațiului Schengen pe uscat, emisiile de carbon vor scădea și ele semnificativ, potrivit studiului.

Aderarea Bulgariei la Schengen are și beneficii directe pentru sectorul fiscal – economiștii le estimează la aproximativ 138 de milioane de leva.

viewscnt
Afla mai multe despre
schenge
bulgaria
romania