Cantitatea de deșeuri descoperite la intrarea în țară s-a dublat în primele 7 luni

Cantitatea de deșeuri descoperite la intrarea în țară s-a dublat în primele 7 luni
scris 18 aug 2024

În primele șapte luni ale anului 2024, polițiștii de frontieră au descoperit aproximativ 7.000 tone de deșeuri care urmau să intre ilegal în țară, față de 3.356 tone deșeuri identificate în perioada similară a anului 2023.

Cele 7.000 tone  descoperite anual acesta au fost distribuite astfel: metale – 3.376.611 kg, mobilă – 503.800, textile/îmbrăcăminte – 829.200 kg, plastic – 313.800 kg, cauciuc (anvelope) - 120.000 kg, alte materiale precum deșeuri amestecate, carton, acumulatori, componente auto, electrocasnice – 1.554.200 kg.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&FOTO BMW va introduce roboții umanoizi în producția de serie, pentru a îndeplini sarcinile grele ale angajaților CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO BMW va introduce roboții umanoizi în producția de serie, pentru a îndeplini sarcinile grele ale angajaților

În punctele de trecere ale frontierei, pentru mărfurile de acest tip care îndeplinesc condițiile de intrare în țară, organele vamale efectuează operațiunile vamale, respectiv de control al legalității importului. Totodată, conform legislației în vigoare, importul deșeurilor se face pe baza licenței de import, care se eliberează numai cu acordul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și al Ministerului Sănătății. Astfel, intrarea în țară a mijloacelor de transport, încărcate cu astfel de mărfuri, este permisă de organele vamale, numai dacă li se prezintă licența de import cu acordul scris al Ministerului Mediului și Ministerului Sănătății.

Din punct de vedere procedural, polițiștii de frontieră sesizează lucrătorii Gărzii de Mediu care, în urma analizării documentelor care însoțesc marfa, verifică dacă sunt îndeplinite condițiile de intrare în țară.

În situațiile în care se constată că nu este respectată legislația în domeniu, reprezentanții Gărzii de Mediu dispun măsura nepermiterii accesului pe teritoriul României pentru mărfurile în cauză. După finalizarea activității de control, marfa este returnată, în țara de origine, societăților comerciale expeditoare.

Numărul autovehiculelor oprite la vamă, cu suspiciune de furt, a crescut cu 40% în primele 7 luni CITEȘTE ȘI Numărul autovehiculelor oprite la vamă, cu suspiciune de furt, a crescut cu 40% în primele 7 luni

Peste 27 tone deșeuri oprite la intrarea în țară în Punctele de Trecere ale Frontierei Nadlac II și Borș II

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctelor de Trecere a Frontierei Borș II și Nădlac II au efectuat în ultimele 24 de ore, pe sensul de intrare în țară, controlul specific asupra a două automarfare, înmatriculate în România, conduse de doi cetățeni români.

Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor în cauză, polițiștii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Comisariatelor Județene Bihor și Arad din cadrul Gărzii Naționale de Mediu și Protecției Consumatorului Bihor și Arad.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarele erau de fapt încărcate cu 27.230 kilograme de deșeuri, constând în material plastic și cauciuc, dar și anvelope second-hand, bunuri care proveneau de la societăți comerciale din Germania și Austria, pentru firme din România.

În consecință, autoritățile de control nu au permis accesul pe teritoriul României pentru aceste mijloace de transport.

viewscnt
Afla mai multe despre
deșeuri
cantitate
intrare
țară
frontieră
dublare
7 luni