Bulgaria confirmă că va apela la Turkish Stream pentru alimentarea cu gaz rusesc. Transgaz nu va mai încasa tariful de transport aferent

Bulgaria confirmă că va apela la Turkish Stream pentru alimentarea cu gaz rusesc. Transgaz nu va mai încasa tariful de transport aferent
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 13 iul 2017

Bulgaria este pregătită să se alimenteze cu gaze rusești transportate prin viitoarea conductă a Turkish Stream, dedicată furnizări de gaz către Europa, în eventualitatea în care tranzitul prin Ucraina și, implicit, România, va fi stopat, a declarat premierul bulgar Boyko Borisov, citat de portalul ucrainean UAWire. Șeful executivului de la Sofia confirmă previziunile Profit.ro, potrivit cărora una dintre companiile care vor pierde în urma realizării Turkish Stream va fi operatorul sistemului național de transport din România, Transgaz. Transgaz va pierde aproximativ 73 de milioane de euro, 20% din totalul veniturilor obținute din activitatea de transport gaze, începând cu 2019, momentul estimat al punerii în funcțiune a primei secțiuni a noului gazoduct Turkish Stream.

“Dacă Rusia va stopa livrările de 3 miliarde de metri cubi prin Ucraina, vom achiziționa acest volum prin intermediul Turkish Stream”, a declarat Borisov, care a precizat că în urmă cu câteva săptămâni autoritățile bulgare au semnat un contract privind transportul a 15,7 miliarde metri cubi de gaz din Turcia. “Mâine (miercuri - n.r.) vom semna un contract similar privind livrarea a 10 miliarde de metri cubi de gaz din Bulgaria către Serbia”, a adăugat premierul bulgar.

Urmărește-ne și pe Google News

Deși nu precizează explicit, Boyko Borisov se referă la gazul transportat prin cea de-a doua conductă a Turkish Stream, dedicată alimentării Europei, care are o capacitate de exact 15,7 miliarde de metri cubi. Prima conductă, cu aceeași capacitate, este dedicată exclusiv consumului intern al Turciei.

Gazprom relansează proiectul construcției unui ”mini South Stream” în Balcani CITEȘTE ȘI Gazprom relansează proiectul construcției unui ”mini South Stream” în Balcani

Profit.ro a anunțat că Gazprom a semnat deja un acord cu Bulgaria, Serbia și Ungaria pentru construcția unei conducte care să transporte gaze livrate prin al doilea tronson al gazoductului Turkish Stream. În ecuația pusă la punct de Gazprom ar putea intra și Austria prin intermediul OMV, principalul acționar al celei mai importante companii românești de petrol și gaze, OMV Petrom. Potrivit publicației austriece Der Standard, citate de Reuters, în cadrul forumului economic din această vară de la Sankt Petersburg, cancelarul austriac Christian Kern și președintele rus Vladimir Putin au discutat pe tema repunerii în practică a unei idei mai vechi, care a eșuat în principal din cauza neînțelegerilor cu autoritățile UE de la Bruxelles, de construire a unui coridor sudic menit a transporta gaz rusesc prin Marea Neagră în Europa Centrală și de Sud. Publicația austriacă susține că acest proiect ar fi o prelungire a gazoductului Turkish Stream, care urmează a fi finalizat în 2019 și a cărui capacitate de transport este destinată în procent de 50% statelor europene și anume exact volumul la care se referă premierul bulgar, de 15,7 miliarde metri cubi.

Gazprom negociază cu Bulgaria și Grecia prelungirea Turkish Stream către Europa. România - ocolită CITEȘTE ȘI Gazprom negociază cu Bulgaria și Grecia prelungirea Turkish Stream către Europa. România - ocolită

Încă nu este clar dacă demersul Gazprom-Bulgaria-Serbia-Ungaria implică construirea unui nou gazoduct sau utilizarea actualelor conducte existente. Potrivit UAWire, o variantă avansată în prezent este inversarea fluxului actualului gazoduct dintre Bulgaria și Turcia, care în prezent permite doar alimentarea cu gaze a statului turc, gaze rusești care tranzitează Ucraina, România și Bulgaria.

Proiectul Turkish Stream prevede ca terminalul de intrare a gazului în Turcia să fie construit undeva la 100 de km vest de Istanbul. De aici, urmează a fi construit un sistem de conducte menite a alimenta cu gaz Grecia, Bulgaria și alte state de pe coridorul sud al Europei.

Gazprom se concentrează în prezent pe construirea Nord Stream 2 și a Turkish Stream până în 2019 pentru că în acest an expiră contractul de transport de gaze către Europa al companiei ruse cu Ucraina. Recent CEO-ul Gazprom Alexei Miller a precizat că acesta ar putea fi prelungit până în 2020. În 2020, a explicat Miller, Ucraina va fi tranzitată de doar 15 miliarde de metri cubi pe an, comparativ cu volumul actual de 23,2 miliarde de metri cubi. Interesant este că volumul care ar urma să fie transportat prin conductele ucrainene anunțat de CEO-ul Gazprom pentru 2020 este similar capacității de transport a conductei Turkish Stream dedicată alimentării Europei. Acesta ar putea fi un semn că Gazprom anticipează că această conductă (și cele care vor prelungi traseul gazului rusesc în Europa) va fi pe deplin funcțională de-abia în 2021.

Acord interguvernamental ruso-turc. Transgaz va pierde 73 de milioane de euro în urma construirii Turkish Stream. Detalii privind perspectivele pieței de energie vor fi anunțate la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI Acord interguvernamental ruso-turc. Transgaz va pierde 73 de milioane de euro în urma construirii Turkish Stream. Detalii privind perspectivele pieței de energie vor fi anunțate la Profit Energy.forum

În prezent, Bulgaria, dar și Turcia (ca și alte state balcanice), își asigură o parte din consumul intern din gaze furnizate de Gazprom pe traseul Ucriana-România-Bulgaria. Pentru serviciul de transport internațional de gaze, Transgaz a avut în 2016 venituri de aproximativ 328 milioane de lei (73 milioane de euro), cu 3 milioane peste veniturile înregistrate pentru același serviciu în 2015. Suma reprezintă aproximativ 20% din totalul veniturilor obținute de Transgaz din transportul gazelor naturale (intern + extern).

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
turkish stream
gazprom
bulgaria
transgaz