Bază pe Lună - China va testa în spațiu cărămizi fabricate pe Pământ

Bază pe Lună - China va testa în spațiu cărămizi fabricate pe Pământ
scris 15 nov 2024

Va putea China să își construiască baza de pe Lună cu... sol selenar? Țara încearcă să răspundă la această întrebare trimițând în spațiu, pentru testare, cărămizi concepute cu un astfel de material inovator.

Fabricate pe Pământ din componente ce imită solul de pe Lună, cărămizile vor fi transportate pe stația spațială chineză Tiangong ("Palatul Ceresc") cu nava cargo Tianzhou-8, programată pentru lansare vineri seară.

Urmărește-ne și pe Google News
Variantele de creștere a taxelor în 2025: impozit pe venit de 20%, TVA de 21% sau impozit progresiv CITEȘTE ȘI Variantele de creștere a taxelor în 2025: impozit pe venit de 20%, TVA de 21% sau impozit progresiv

China a investit miliarde de euro în programul său spațial în ultimele decenii pentru a ajunge din urmă Statele Unite și Rusia. Țara speră să trimită un astronaut pe Lună înainte de 2030 și să construiască o bază selenară internațională până în 2035, scrie Agerpres.

Mai multe mostre de cărămizi, de compoziții diferite, vor fi supuse unor condiții extreme, similare cu cele de pe Lună.

"Va fi vorba, în principal, despre expunerea lor la spațiu", a declarat Zhou Cheng, profesor la Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong din Wuhan, a cărui echipă de cercetători a conceput cărămizile.

"Le vom plasa în afara stației spațiale și le vom lăsa acolo, expuse la elemente" din mediul înconjurător, pentru a "vedea dacă se degradează sau nu", a explicat el.

Orice material plasat pe Lună va trebui să îndure condiții extreme. În primul rând, temperatura poate să varieze drastic, poate de la 180 de grade Celsius la minus 190 de grade.

Apoi, întrucât Luna nu este protejată de o atmosferă, este lovită de o mare cantitate de radiații cosmice și de micrometeoriți. Cutremurele lunare pot slăbi, de asemenea, structurile construite pe suprafața sa.

Zhou Cheng și colegii săi au dezvoltat o tehnică de realizare a diferitelor tipuri de cărămizi folosind materiale disponibile pe Pământ, inclusiv bazalt.

FOTO ANUNȚ Italienii avansează puternic la Autostrada Sibiu - Pitești, șanse mari să deschidă chiar luna viitoare un tronson, înainte de termen CITEȘTE ȘI FOTO ANUNȚ Italienii avansează puternic la Autostrada Sibiu - Pitești, șanse mari să deschidă chiar luna viitoare un tronson, înainte de termen

Ei s-au inspirat din materialul colectat de sonda chineză Chang'e 5, care la sfârșitul anului 2022 a fost prima misiune din lume în patru decenii care a adus pe Pământ mostre de sol selenar.

Aceste cărămizi, de culoare neagră, sunt de trei ori mai rezistente decât cărămizile standard și pot fi îmbinate, evitându-se astfel utilizarea liantului, ceea ce ar fi o provocare pe Lună, a subliniat Zhou Cheng.

Echipa sa a proiectat, de asemenea, un robot de imprimare 3D pentru a construi habitate.

"Scopul, în viitor, este folosirea resurselor in situ, a solului selenar (...) pentru a realiza diferite tipuri de construcții", a explicat Zhou Cheng.

Fabricarea direct pe Lună a cărămizilor este "de încercat" deoarece "este mult mai puțin costisitoare să folosești materiale disponibile acolo decât să trebuiască să le expediezi de pe Pământ" cu nave spațiale, a declarat pentru AFP Jacco van Loon, profesor de astrofizică la Universitatea Keele din Regatul Unit.

Alte țări care își propun să construiască o bază selenară lucrează la dezvoltarea cărămizilor care imită solul lunar.

În cadrul programului Artemis al agenției spațiale americane NASA, care speră să aducă oamenii înapoi pe Lună în 2026, cercetătorii de la Universitatea Central Florida testează cărămizi realizate cu imprimante 3D.

Agenția Spațială Europeană (ESA) a efectuat studii privind modul de asamblare a cărămizilor, inspirându-se din structura... Lego.

Experimentul chinez "are șanse mari de reușită, iar rezultatele vor deschide calea către construirea bazelor lunare", estimează Jacco van Loon.

"Stația Internațională de Cercetare Lunară" a Chinei este un proiect lansat împreună cu Rusia.

Potrivit media oficiale, aproximativ zece țări (inclusiv Thailanda, Pakistan, Venezuela și Senegal) și aproximativ patruzeci de organizații străine sunt partenere în această inițiativă.

viewscnt
Afla mai multe despre
luna
china