80 de luni de dobânzi zero nu au reprezentat altceva decât subvenții pentru speculații, spune David Stockman, fost oficial al Administrației Reagan, care a ocupat și poziții importante la companii renumite de pe Wall Street, cum ar fi Salomon Brothers și Blackstone Group. "Este greșit, nu funționează, are consecințe dezastruoase."
Ne apropiem de eșecul planificării centralizate a economiei prin politica monetară, spune David Stockman, fondator la Heartland Industrial Partners și care, în timpul mandatului prezidențial al lui Ronald Reagan, a ocupat funcția de director al Office of Management and Budget (OMB). În opinia acestuia, legarea dobânzii-cheie a băncii centrale de piața de finanțare pe termen scurt, care învârte trilioane de dolari - eliminând mecanismele de descoperire a prețului banilor - este în sine o eroare, amplificată de existența dobânzilor zero. "Este greșit, nu funționează, are consecințe dezastruoase", a declarat, ieri, Stockman pentru Bloomberg Radio.
"Nu are sens într-o lume înecată în datorii"
Cele 80 de luni de dobânzi zero au ajuns să subvenționeze speculațiile. Ce înseamnă, teoretic, dobânzile joase? Că încerci să încurajezi firmele și populația să se împrumute. "Nu are sens într-o lume înecată în datorii", afirmă fostul oficial american. Afacerile au toate datoriile și tot cash-ul din lume astfel încât își permită să facă programe de răscumpărare ale propriilor acțiuni. Gospodăriile populației sunt pe un vârf al îndatorării, iar 90% dintre americani nu se mai pot împrumuta suplimentar nici dacă ar vrea. Ce stimulează atunci dobânzile zero? Acestea nu sunt altceva decât subvenții pentru industria financiară, ca să facă pariuri din ce în ce mai nesăbuite, a spus Stockman.
O deflație de proporții epice
El ar fi bucuros ca Rezerva Federală Americană să înceapă să ridice dobânda-cheie încă de la ședința de săptămâna viitoare, însă mai degrabă banca centrală a SUA ar trebui să se întoarcă la mandatul său original: acela de a fi sursă de lichiditate de ultimă instanță, la o dobândă a pieței, plus un diferențial de penalitate.
Stockman a fost un constant critic al politicilor monetare neconvenționale ultra-relaxate. El consideră că speculațiile în creșterea și baloanele succesive vor sfârși prin a sucomba într-o etapă deflaționistă. Nu mai departe de o lună în urmă, el avertiza asupra unui astfel de fenomen. "Economia mondială, inclusiv cea a SUA, se îndreaptă către ceea ce va fi în mod clar o deflație de proporții epice, așa cum nu am experimentat în timpurile moderne", declara pentru CNBC Stockman, a cărui carte "Marea deformare. Coruperea capitalismului în America" ("Great Deformation. The Corruption of Capitalism in America") a primit calificativul best-seller din partea publicației New York Times.
Factorul declanșator ar putea veni chiar din Asia. "China se destramă. China este cea mai nebunească piramidă a creditului și a speculațiilor din istoria umanității", mai spunea fostul oficial al Adminstrației Reagan.