Banca Mondială și-a redus previziunile privind creșterea economică în Statele Unite, zona euro și China

Banca Mondială și-a redus previziunile privind creșterea economică în Statele Unite, zona euro și China
scris 12 ian 2022

Banca Mondială și-a redus previziunile privind creșterea economică în Statele Unite, zona euro și China și a avertizat că nivelurile ridicate ale datoriilor, creșterea inegalității veniturilor și noile variante de coronavirus amenință redresarea economiilor în curs de dezvoltare, transmite Reuters.

Instituția financiară anticipează că creșterea globală va încetini ”în mod semnificativ”, la 4,1%, în 2022, de la 5,5% anul trecut, și va încetini în continuare la 3,2% în 2023, pe măsură ce cererea va scădea, iar guvernele vor retrage sprijinul fiscal și monetar masiv oferit la începutul pandemiei, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
2021 a adus salarii mai mari, cu 25% mai multe joburi și un interes crescut pentru munca remote. În acest an crește competiția, apar noi beneficii extrasalariale, angajații își vor schimba jobul mai des CITEȘTE ȘI 2021 a adus salarii mai mari, cu 25% mai multe joburi și un interes crescut pentru munca remote. În acest an crește competiția, apar noi beneficii extrasalariale, angajații își vor schimba jobul mai des
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Prognozele pentru 2021 și 2022, primele ale unei mari instituții internaționale, sunt cu 0,2 puncte procentuale mai mici decât în ​​raportul Global Economic Prospects publicat de bancă în iunie și ar putea fi revizuite și mai mult dacă varianta Omicron va persista.

De asemenea, este de așteptat și ca Fondul Monetar Internațional (FMI) să își reducă previziunile de creștere în actualizarea sa din 25 ianuarie.

Cea mai recentă prognoză semestrială a băncii a menționat o redresare puternică a activității economice în economiile avansate și în curs de dezvoltare în 2021, după contracțiile din 2020, dar a avertizat că inflația de lungă durată, problemele continue ale lanțului de aprovizionare și ale forței de muncă și noile variante de coronavirus ar putea diminua creșterea la nivel mondial.

”Țările în curs de dezvoltare se confruntă cu probleme grave pe termen lung legate de ratele mai scăzute de vaccinare, politicile macro globale și povara datoriei”, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass, reporterilor, invocând înrăutățiri îngrijorătoare ale datelor privind sărăcia, alimentația și sănătatea și impactul permanent al închiderii școlilor.

Șaptezeci la sută dintre copiii de 10 ani din țările cu venituri mici și medii nu pot citi o poveste de bază, în creștere de la 53%, a spus el.

Ayhan Kose, autorul raportului Băncii Mondiale, a declarat pentru Reuters că răspândirea rapidă a variantei extrem de contagioase Omicron a arătat perturbarea continuă cauzată de pandemie.

”Are loc o încetinire pronunțată. Sprijinul politicii este retras și există o multitudine de riscuri în fața noastră”, a spus Kose.

Covid-19 a provocat peste 300 de milioane de infecții raportate în întreaga lume și peste 5,8 milioane de decese, potrivit datelor compilate de Reuters.

Raportul estimează că creșterea din economiile avansate va încetini la 3,8% în 2022 de la 5% în 2021 și va încetini și mai mult până la 2,3% în 2023, dar a spus că producția și investițiile lor vor reveni în continuare la tendința de dinainte de pandemie până în 2023.

Banca și-a redus prognoza privind creșterea produsului intern brut din SUA în 2021 cu 1,2 puncte procentuale, la 5,6%, și prognozează o creștere semnificativ mai mică, de 3,7%, în 2022 și  de 2,6% în 2023.

Creșterea PIB-ului Japoniei va ajunge la 1,7% în 2021, cu 1,2 puncte procentuale mai puțin decât prognoza BM în iunie, ritmul urmînd să revină la 2,9% în 2022.

PIB-ul Chinei este de așteptat să urce cu 8% în 2021, cu aproximativ 0,5 puncte procentuale mai puțin decât se estima anterior, creșterea fiind văzută ca încetinind la 5,1% în 2022 și 5,2% în 2023.

Creșterea economiilor emergente și în curs de dezvoltare este de așteptat să se reducă la 4,6% în 2022 de la 6,3% în 2021, și la 4,4% în 2023, ceea ce înseamnă că producția lor ar rămâne cu 4% sub tendința pre-pandemie.

Economiile fragile și afectate de conflicte vor rămâne cu 7,5% sub tendința lor pre-pandemică, în timp ce micile state insulare, zguduite de colapsul turismului, vor fi cu 8,5% sub tendința anterioară.

Banca a remarcat că inflația mai mare, care îi afectează în mod deosebit pe lucrătorii cu venituri mici, se află la cel mai ridicat nivel din 2008 în economiile avansate și cel mai ridicat din 2011 în economiile emergente și în curs de dezvoltare.

Creșterea ratelor dobânzilor reprezintp riscuri suplimentare și ar putea submina și mai mult prognozele de creștere, mai ales dacă Statele Unite și alte economii mari încep să crească dobânzile în această primăvară, cu luni de zile mai devreme decât era anticipat, a spus Kose.

El a arătat că pandemia a împins, de asemenea, datoria globală totală la cel mai înalt nivel dintr-o jumătate de secol, fiind necesare eforturi concertate pentru a accelera eforturile de restructurare a datoriilor pentru țările care se confruntă cu probleme legate de datorii și pentru a implica creditorii din sectorul privat.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca mondială
economie
sua
china