Pandemia de coronavirus a provocat cea mai extinsă criză economică globală începând cel puțin din 1870 și riscă să ducă la o agravare dramatică a sărăciei în lume, a avertizat luni Banca Mondială, într-un raport citat de publicația The Guardian.
Potrivit raportului, cel mai mare număr de țări din ultimii 150 de ani vor intra în recesiune în același timp.
Până la 90% dintre 183 de economii analizate de Banca Mondială vor avea de suferit din cauza scăderii Produsului Intern Brut (PIB) în 2020, față de 85% dintre țări care au intrat în recesiune în timpul Marii Depresiuni din anii 1930.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În raportul Global Economic Prospects (GEP), banca afirmă că declinul PIB-ului mondial va fi cel mai grav după cel de-al Doilea Război Mondial.
Banca Mondială a redus semnificativ așteptările referitoare la evoluția economiei mondiale și afirmă că PIB-ul global se va contracta în 2020 cu 5,2%, un declin economic de peste două ori mai mare față de recesiunea provocată de criza financiară din 2008.
Instituția avertizează în special în privința impactului asupra celor mai sărace țări și anticipează că va avea loc prima creștere anuală a nivelului de sărăcie din lume din ultimii peste 20 de ani.
Activitățile economice ale celor mai dezvoltate state ale lumii se vor contracta cu 7% în acest an, din cauza perturbării grave a cererii și ofertei, a comerțului și a finanțelor de către pandemia de coronavirus și restricțiile impuse de autorități pentru a o ține sub control.
În schimb, în statele unde nu au fost impuse măsuri foarte stricte și unde măsurile guvernamentale de siguranță nu sunt atât de costisitoare, PIB-ul se va conracta cu 2,5%.
Potrivit Băncii Mondiale, 2020 va marca primul declin economic anual al acestor țări din ultimii 60 de ani.
Veniturile pe cap de locuitor vor scădea cu 3,6% la nivel mondial, banca avertizând că milioane de oameni vor intra în sărăcie extremă.
Banca Mondială a avertizat luna trecută că pandemia va duce în sărăcie 60 de milioane de oameni în acest an, dar instituția financiară intenționează să crească semnificativ această estimare, în următoarele săptămâni.
Potrivit băncii, criza provocată de Covid-19 este pe cale să devină a patra cea mai gravă recesiune din ultimii 150 de ani.
Începând din 1870, această criză este depășită de criza din Primul Război Mondial, din 1914, de Marea Depresiune din anii 1930-32 și cea de după demobilizarea trupelor după Al Doilea Război Mondial, în 1945-46.
“ Este o trezire puternică la realitate, criza urmând să lase probabil urme adânci și să implice probleme globale majore”, a declarat Ceyla Pazarbasioglu, vicepreședinte pentru creștere echitabbilă și instituții la Banca Mondială.
”Prima problemă este să răspundem crizei globale de sănătate și economice. Dincolo de asta, comunitatea globală trebuie să se unească pentru a găsi modalități de reconstrucție a unei redresări cât mai puternice, pentru a preveni ca mai mulți oameni să intre în sărăcie și șomaj.
Pornind de la ideea că restricțiile vor fi ridicate de la jumătatea acestui an, creșterea globală va fi de 4,21% în 2021, potrivit estimărilor. Cu toate acestea, Banca Mondială avertizează că riscul continuării pandemiei, producerea de turbulențe pe piețele financiare și retragerea firmelor din lanțurile de distribuție globale ar putea declanșa o prăbușire și mai mare a PIB în acest an, de 8%, urmată de o redresare slabă în 2021, de puțin peste 1%.
În fața riscurilor sporite ale unei crize prelungite și dureroase, Ayhan Kose, director în cadrul Băncii Mondiale, a spus că țările și organiațiile trebuie să fie pregătite pentru a desfășura noi măsuri de susținere a populației și a afacerilor.