Activitatea avocaților, a barourilor și a Uniunii Naționale a Barourilor din România va putea fi derulată în construcțiile administrative necesare funcționării sistemului judiciar, inclusiv în viitorul Cartier al Justiției. Senatul a adoptat un proiect de lege care facilitează existența spațiilor destinate avocaților în incintele instanțelor sau altor instituții judiciare.
Proiectul de lege a fost inițiat de senatorii (și avocații) Robert Cazanciuc (PSD), George Dircă (USR) și Daniel Fenechiu (PNL).
CITEȘTE ȘI DECIZIE Parlamentul respinge rapid amendarea de către Guvern a legii prin care statul nu poate înstrăina participații la companii. Interdicția rămâne pentru toate activeleAceștia au constat că ”există sedii ale instituțiilor judiciare care nu au reușit să pună la dispoziția avocaților spații corespunzătoare în incinta acestora, existând chiar situații în care în construcții în care funcționează instanțe de judecată să nu existe un spațiu pentru avocați”.
În acest context, autorii prioiectului amintesc că se află în derulare proiectul ”Cartierul Justiției” din București, proiect pentru care Guvernul a aprobat, anul trecut, contractarea unui avans de 2,5 milioane de dolari de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), iar a cărui machetă poate fi consultată AICI.
”În mod evident, așa cum a fost, de altfel, conceput proiectul, în zona destinată instituțiilor judiciare este firesc să se regăsească și sediul organelor profesionale ale avocaților - barouri și Uniunea Națională a Barourilor din România, argumentele acestei concluzii ținând atât de apartenența avocatului la marea familie a Justiției, cât și de consacrarea rolului avocatului în Justiție prin binecunoscuta sintagmă legală parteneri indispensabili ai Justiției”, arată inițiatorii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru a elimina eventuale opreliști la prezența firească a organismelor profesionale ale avocaților, atât în Cartierul Justiției din București, cât și în alte eventuale dezvoltări urbanistice de acest gen care au urma să fie edificate în România, proiectul de lege modifică articolul 2 din Legea nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică.
Astfel, sunt declarate de utilitate publică și lucrările necesare activității avocatilor, a barourilor și a Uniunii Naționale a Barourilor din România. Și în acest caz, asemenea construcțiilor administrative necesare funcționării sistemului judiciar, expropriatorul va fi Ministerul Justiției, conform proiectului adoptat.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Reducerea de 50% la impozitul pe clădirile și terenurile din turism, aplicată la utilizarea acestora cel mult 180 de zileInițiatorii arată că anterior elaborării propunerii legislative au avut consultări cu reprezentanții Ministerului Justiției.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat și de Camera Deputaților, iar apoi promulgat de șeful statului.
Autorii proiectului au mai reușit promovarea anul acesta a unei noi legi, prin care avocații rup din piața notarilor, prin certificaarea anumitor documente și solicitarea unor înscrisuri de la autorități în numele clienților.