Avocații de la Podoleanu Păun („pplegal”) au obținut o soluție inovatoare, reușind obligarea Primăriei Constanța la actualizarea PUZ Mamaia prin eliminarea unui drum de pe un teren aflat pe plaja Mării Negre

Avocații de la Podoleanu Păun („pplegal”) au obținut o soluție inovatoare, reușind obligarea Primăriei Constanța la actualizarea PUZ Mamaia prin eliminarea unui drum de pe un teren aflat pe plaja Mării Negre
scris 2 oct 2024

Societatea de avocați Podoleanu Păun a reprezentat cu succes un client brașovean într-un litigiu cu Primăria Constanța. Curtea de Apel Brașov a decis în mod definitiv că se impune actualizarea documentației de amenajare a teritoriului și de urbanism („PUZ Mamaia”) de către autoritatea locală. Rezultatul a fost eliminarea unui drum de pe un teren al clientului aflat pe plaja Mării Negre.

Clientul a achiziționat terenul din Mamaia, în cuprinsul contractului de vânzare-cumpărare menționându-se că părțile actului renunță la solicitarea certificatului de urbanism de la Primăria Municipiului Constanța. Doar la câțiva ani de la cumpărare clientul a solicitat un certificat de urbanism în care se menționa că terenul se suprapune cu o stradă – aspect care practic a golit terenul de conținut economic.

Urmărește-ne și pe Google News

Mihai Suciu

Mihai Suciu

Principalele aspecte disputate în dosar au fost (i) dacă Primăriei i se poate reproșa faptul că un cumpărător nu a verificat certificatul de urbanism al unui teren la achiziționare, (ii) dacă afectarea unui teren de o circulație carosabilă apare ca fiind o măsură dispusă cu exces de putere, (iii) cine este obligat să suporte costurile actualizării unui PUZ în cazul de față, clientul sau Primăria? (iv) dacă în cauză avem de-a face cu o expropriere de fapt.

Prin hotărârea sa definitivă, Curtea de Apel Brasov a confirmat optica dezvoltată de avocații pplegal și a decis că nu pot fi primate apărările Primăriei în sensul că autoritatea publică nu i-a cauzat reclamantului nicio vătămare prin destinația stabilită terenului în cauză, pe motiv că această destinație a fost anterioară achiziționării bunului de către reclamant și a fost cunoscută de reclamant la data achiziționării terenului. Apoi, prerogativele dreptului de proprietate, inclusiv posibilitatea de a solicita în justiție respectarea dreptului de proprietate private de către autoritățile publice locale, au trecut de la înstrăinător la reclamant prin încheierea contractului de vânzare-cumpărare.

Prin urmare, justețea solicitării se fundamentează pe culpa autorității publice, conduita acesteia aflându-se la baza afectării dreptului de proprietate al reclamantului în prezent.

Vlad Podoleanu

Vlad Podoleanu

Reclamantul din acest proces a fost reprezentat de echipa de avocați de la Podoleanu Păun, care a fost formată, între alții, din Vlad Podoleanu (Partner) și Mihai Suciu (Senior Associate).

Societatea de avocați Podoleanu Păun este printre cele mai bine cotate firme de avocatură din Brașov, pentru expertiza în domeniile cheie ale avocaturii de afaceri și dreptului imobiliar, prin raportare la mandatele încredințate și rezultatele obținute clienților.

Un material realizat in parteneriat cu Avocat.ro

viewscnt
Afla mai multe despre
podoleanu păun
pplegal