Avocații, notarii, executorii și consilierii juridici se pregătesc să predea și în învățământul preuniversitar

Avocații, notarii, executorii și consilierii juridici se pregătesc să predea și în învățământul preuniversitar
scris 21 oct 2020

Exercitarea profesiei de avocat, notar, executor judecătoresc și consilier juridic nu va mai fi incompatibilă cu activități și funcții didactice inclusiv în învățământul preuniversitar, potrivit unui proiect legislativ.

De ce este important: Avocaţii, notarii, executorii judecătoreşti și consilierii juridici, conform legislaţiei in vigoare, pot fi doar cadre didactice universitare şi pot susţine cursuri doar în învăţământul superior, fiind incompatibili cu o eventuală funcţie de profesor de educaţie juridică în liceu sau clasele primare.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Florin Iordache - autorul OUG 13, care l-ar fi scăpat de închisoare pe Dragnea - va aviza de acum înainte toate legile care trec prin Guvern și Parlament CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Florin Iordache - autorul OUG 13, care l-ar fi scăpat de închisoare pe Dragnea - va aviza de acum înainte toate legile care trec prin Guvern și Parlament
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

După ce în ultimul an au reușit să impună în Parlament o serie de proiecte de lege favorabile avocaților, precum cel prin care avocații pot prelua din atribuțiile notarilor sau cel prin care li se asigură de sedii în viitorul Cartier al Justiției, mai mulți senatori de profesie avocați, de la toate partidele, propun acum modificarea legislației pentru a reduce din sfera incompatibilităților profesioniștilor din justiție.

Astfel, inițiatorii proiectului arată că, în ceea ce priveşte educaţia juridică, în 2013, Ministerul Justiţiei a iniţiat un program dedicat în şcoli şi licee, la care au aderat Ministerul Educaţiei Naţionale, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi ulterior, în 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România. În acest sens, deja unele licee au aprobat materii opţionale de educaţie juridică, iar ”în curând se preconizează că această materie esenţială va deveni obligatorie”, susțin senatorii.

”În vederea susţinerii orelor de educaţie juridică vor trebui angajaţi specialişti şi practicieni ai dreptului, care vor acoperi necesitatea ce se va ivi în sistemul de învăţământ. În plus, la ora actuală, profesorii din învăţământul preuniversitar nu au absolvit facultatea de drept şi, prin urmare, nu pot susţine astfel de cursuri la un nivel satisfăcător”, consideră autorii proiectului. 

DECIZIE Toate clădirile publice, școlile, piețele, stațiile CFR - obligate să aibă parcare pentru biciclete. Amenzi în caz contrar CITEȘTE ȘI DECIZIE Toate clădirile publice, școlile, piețele, stațiile CFR - obligate să aibă parcare pentru biciclete. Amenzi în caz contrar

Prin urmare, proiectul de lege prevede eliminarea restricţiei care nu acordă profesioniştilor dreptului decât posibilitatea de a preda la nivelul învăţământului superior , conferind astfel acestora dreptul de a preda la toate nivelurile de învăţământ, inclusiv liceal şi primar.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
avocat
notar
executor
consilier
invatamant
scoli
licee